Magazin

Savjeti za zdrave i jake kosti

Šta je dobro za kosti?

Donosimo vam nekoliko prijedloga kako sačuvati zdrave i jake kosti.

Ljuske od jajeta

Loading...

Kalcijum iz ljuske jajeta može da bude blagotvoran ne samo za osteoporozu, artritis i zglobove, već i za djecu u razvoju. Pomaže i da zubi budu jači, a koristi se i za mišiće i nerve.

Ljuske od limuna se uzimaju jednom dnevno, obično ujutro prije jela kako bi organizam bolje prihvatio kalcijum. Maloj djeci se, takođe, mogu davati ljuske, ali samo prstohvat poput soli. Odrasle osobe mogu da uzmu najviše kašiku praha od ljuski u čaju ili limunadi. Ljuske od jajeta se uzimaju mjesec dana, svakog jutra.
Poslije upotrebe, ljuske od jajeta treba oprati vodom i osušiti. Ljuske se mogu blago propržiti u tiganju ili u rerni desetak minuta. Kada se na visokoj temperaturi uklone mogući patogeni, ljuske se samelju u avanu, blenderu ili mlinu. Prah od ljuske se uvek jede ili pije sa limunom, jer će uz vitamin C organizam bolje prihvatiti kalcijum. Prah može da se sipa u limunadu ili čaj sa limunom.

Juneća supa

Juneća supa za kosti je veoma veoma važno da redovno jedete juneću supu. Najbolje je da kost kuhate dva do tri sata. Što se kost duže iskuhava supa će biti bolja I djelotvornija.

Gavez (kod preloma kostiju)

Svima je dobro poznato da je gavez stari narodni lijek za prelom kostiju.

Savjetujemo da se ipak konsultujete s nekim ko ima malo više iskustva. Naime, ukoliko u slučaju preloma koristite mast od gaveza, budite oprezni.

Mast ne smijete nanositi na zglobove.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!