Politika

Zahtjev Dodika da položi zakletvu u Narodnoj skupštini RS sasvim legitiman

Zahtjev Milorada Dodika, novoizabranog člana Predsjedništva BiH da položi zakletvu u Banjaluci je sasvim legitiman – poručeno je iz rukovodstva najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

S obzirom na nadležnosti koje srpski član Predsjedništva ima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao što je sazivanje posebne sjednice i obraćanje poslanicima kada želi – polaganje zakletve je pravno “niži” čin.

Loading...

Prema poslovniku Narodne skupštine, prilikom stupanja na dužnost, svečanu zakletvu polažu predsjednik i potpredsjednici Republike, narodni poslanici, predsjednik i članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, Glavni republički tužilac i pravobranilac Republike Srpske. Primjereno bi bilo da se izmjenom poslovnika omogući srpskom članu Predsjedništva da u parlamentu Srpske položi zakletvu, smatra Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Dodik je odmah po završetku izbora poručio da svoju zakletvu za funkciju srpskog člana Predsjedništva planira da položi pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. To je prva stvar koju ću da uradim nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora, rekao je tada Dodik.

“Prvo – sačekaću zvanične rezultate, drugo – tražiću da se sastane parlament da mogu da položim zakletvu”, kaže Milorad Dodik, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Novi članovi Predsjedništva BiH polažu zakletvu u sjedištu kolektivnog šefa države u Sarajevu, u roku od 15 dana od potvrde službenih izbornih rezultata, prema poslovniku. Zaklinju se da će poštovati Ustav BiH, provoditi Dejtonski sporazum, štititi ljudska prava, i brinuti o ravnopravnosti svih naroda i građana.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!