Hronika

U Dubrovniku talasi viši od devet metara

Hrvatski hidrografski instutut (HHI) je ovog ponedjeljka izmjerio rekordne talase na valografskim stanicama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši talasi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara.

Talase su izmjerili valografskim plutačama DWR MKIII 0.7m kompanije Datawell prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera talasa, saopštio je u srijedu HHI.

Loading...

Najviši talas izmjeren je na valografskoj stanici u Dubrovniku pored malog ostrva Sv. Andrija, gdje je maksimalni val dosegnuo 9,03 metara.

U akvatoriju Rovinja visina talasa iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina talasa bila je 2,52 metra.

“Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijetće povećanju stepeni bezbjednosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovim se stvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, gospodarenje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoliša”, navodi u saopštenju HHI.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!