Banjaluka

Radojičić: Gradimo novi most u Toplicama, pripremamo i budući simbol grada u Docu

Banju Luku u idućoj godini očekuju brojni kapitalni projekti, među njima i gradnja novog mosta u Srpskim toplicama i projektovanje novog, velikog mosta na lokaciji u naselju Dolac, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom današnjeg strateškog planiranja Gradske uprave na Mrakovici, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Radojičić je naglasio da gradske vlasti danas razmatraju planove za 2019. i 2020. godinu, ali i za period još jednog, četvorogodišnjeg mandata.

Loading...

– Jasno, planiramo ovaj posao raditi i u narednom mandatu, odnosno do 2025. godine. Što se tiče iduće godine, od najkrupnijih projekata izdvajaju se planovi za gradnju novog mosta u Toplicama i onog u naselju Dolac, koji mora da postane novi simbol grada. Takođe, planiramo i gradnju velike kongresno – konferencijske dvorane, koja nam je od izuzetnog značaja za razvoj kongresnog turizma, nastavak razvoja poslovnih zona, ali i transformaciju pojedinih gradskih preduzeća, s ciljem da budu mnogo efikasniji nego što je to sada slučaj – rekao je Radojičić.

On je dodao da će na ovom savjetovanju biti utvrđena lista zadataka za naredne dvije godine, te plan za period do 2025. godine.

– Ujedno, ovo je i prilika da sumiramo i urađeno u protekle dvije godine, s obzirom na to da se ovog mjeseca navršava dvogodišnjica mandata. Mi i jesmo na pola puta, pošto je od 36 projektnih zadataka sa početka mandata do sada u cjelosti završeno njih 11, u završnoj fazi je pet, a u različitim fazama realizacije 17 – kazao je Radojičić.

Govoreći o planiranim projektima, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić precizirao je da će se budući most u Toplicama graditi na lokaciji oko 250 metara uzvodno od lokacije sadašnjeg mosta.

On je dodao da je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, koji, poslije kupovine banje u Toplacima, imaju velike planove za razvoj ovog dijela grada, dogovoreno da se sadašnji most pretvori u pješački most, dok bi se novi most gradio na lokaciji kod „Nestro“ pumpe.

– U isto vrijeme, u idućoj godini pripemaćemo projektnu dokumentaciju, raspisati konkurs za idejno rješenje i rješavati imovinsko-pravne odnose za novi most u naselju Dolac, dok će sama realizacia odnosno gradnja biti izvedena u narednim godinama. Ovaj projekt je,naime, mnogo zahtjevniji i skuplji, s obzirom na to da predviđa širenje Mačvanske ulice i spajanje sa Istočnim tranzitom – rekao je Sandić.

On je istakao da je za iduću godinu planirana i druga fazu obnove pješačke zone u centru grada, na potezu kod Banskog dvora i Palate predsjednika, s tim da će početak tih radova morati sačekati završetak tekuće rekonstrukcije Banskog dvora.

Prema njegovim riječima, planirano je da u idućoj godini gradski sistem za iznajmljivanje bicikala „Bl bajk“ bude proširen novim stanicama, kao i da se ponovo pokuša uvesti turistički vozić za prevoz do Banj brda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je sa kolegama iz Banje Luke podijelio svoja iskustva u vođenju Novog Sada, ističući da je ovo dobra prilika da se proširi saradnja između dva grada.

– Sa kolegama iz Banje Luke razgovorali smo o komunalnim problemima, privrednom ambijentu i izazovima s kojim se suočavamo u svakodnevnom radu, ali i procesu vezanom za banjalučku kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, s obzirom na to da je Novi Sada ovo izuzetno priznanje osvojio za 2021. godinu – rekao je Vučević.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!