Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Soda bikarbona za sjaj i doma i tijela

Osim što se u domaćinstvu i industriji koristi kao prehrambeni aditiv, soda bikarbona ima mnogo više namjena kada je u pitanju higijena i njega. U kozmetičkoj primjeni, može biti dodatak preparatima, dobra je za čišćenje u kući, a evo samo nekoliko savjeta kako nam može poslužiti.

U kuhinji: Za brisanje svih površina u kuhinji koristite osnovnu mješavinu od jedne četvrtine šolje sode bikarbone (75 g) rastvorene u jedan litar tople vode. Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom.

Smeće: Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu vreću za smeće.

Odvodne cijevi: Možete očistiti odvod tako da u njega uspete najprije jednu šolju sode bikarbone, a odmah zatim jednu šolju vrućeg sirćeta. Pričekaj 30 minuta, zatim isperite s otprilike litru i po proključale vode. Ako je neophodno, upotrijebite i gumu za otčepljivanje.

Piling: Ukoliko pomiješate sodu bikarbonu sa vodom (3:1) dobićete odličnu smjesu za piling lica, laktova i peta. Ona će ukloniti sve mrtve ćelije epidermisa i koža će izgledati sjajno.

Akne: Kao alkalna supstanca, soda djeluje baktericidno na kiseli sadržaj u koži koji prouzrokuje stvaranje akni. Za tretman akni, pokvasite lice i ruke, zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode na dlanu i nježno masirajte lice, ne duže od minut. Tretman završite ispiranjem lica hladnom vodom.

Blistav osmijeh: Ako pri pranju zuba, na pastu za zube dodamo malo sode, zubi će biti bjelji i sjajniji. Potrebno je paziti da ne koristimo previše sode kako bismo izbjegli oštećenje gleđi.

Pranje kose: Dodajte malo sode bikarbone u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi i omogućiti koži da diše.

Omekšava zanoktice: Pomiješajte sodu sa vodom, nanesite na zanoktice i nokte i masirajte. Isprati dobro.

Protiv znoja: Muči li vas neugodno znojenje, možete nanijeti malo sode bikarbone ispod pazuha i ono će se smanjiti.

Opekotine: Ukoliko ste izgorjeli na suncu, osim jogurta vam može pomoći i soda nanesena na vlažnu krpu. Potom je samo lagano nanesite na opekotine.

Izvor
Aura
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button