Društvo

Pred vratima paprene cijene obuke za vozača

Poskupljenje obuke za vozače u BiH sve je izvjesnije jer je odluka o minimalnim cijenama, prema kojoj će kandidati čas vožnje za “B” kategoriju plaćati 30,50 maraka, prešla put konsultacija i uskoro će se naći pred Savjetom ministara BiH.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH za “Glas Srpske” kažu da je prednacrt Odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača upućen na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje.

Loading...

– Pristigla su nam mišljenja oba entitetska ministarstva, kao i Brčko distrikta, te sedam kantonalnih ministarstava. Svi, izuzev Zavoda za obrazovanje odraslih RS, podržali su donošenje odluke – rekli su u Ministarstvu komunikacija.

Istakli su da je nakon analize dostavljenih mišljenja pripremljen nacrt ove odluke koji je u septembru bio objavljen na internetskoj aplikaciji eKonsultacije.

– Svi učesnici javnih konsultacija su pozdravili i podržali donošenje odluke, pa čak predlagali i veće vrijednosti nastavnog časa. Nacrt je sada u Ministarstvu finansija i trezora BiH i čim dobijemo pozitivno mišljenje dokument će biti upućen Savjetu ministara – pojasnili su u Ministarstvu komunikacija.

Naveli su da se ovom odlukom samo određuje minimalna cijena teoretske i praktične obuke, te da će cjenovnike i dalje formirati auto-škole.

– Na taj način će se suzbiti pojava da auto-škole, na uštrb propisanog broja časova, zloupotrebljavaju zakonske odredbe i spuštanjem cijene oduzimaju kandidatu pravo na propisani fond časova – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Istakli su da je i do sada bilo propisano da cjenovnik auto-škola provjeravaju nadležna ministarstva u entitetima, ali je u praksi to zakazalo.

– Na terenu su sada prisutni popusti, poklon bonovi i slično, što odudara od propisanih odredbi jer većina nadležnih za obrazovanje u BiH nije razvila instrumente na osnovu kojih mogu zaključiti da se auto-škola ne pridržava propisa – ističu u Ministarstvu komunikacija i dodaju da formiranje jedinstvenih minimalnih cijena nastavnog časa ide u prilog podizanju kvaliteta osposobljavanja vozača, a ne kvantitetu kandidata u školama koje imaju niže cijene.

Odluka o minimalnim cijenama izazvala je oprečna mišljenja među vlasnicima auto-škola, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su protiv jer će cijena obuke za “B” kategoriju iznositi oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 maraka, što će, kako kažu, biti preskupo za većinu građana. Drugi pak smatraju da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije.

Vlasnik banjalučke autoškole “Mir” Milenko Jaćimović kaže da su, prema njegovim saznanjima, mnogi dali negativno mišljenje, te da vjeruje da Savjet ministara neće dati zeleno svjetlo poskupljenju.

– Osim Zavoda za obrazovanje RS, negativan stav su dale i Privredna komora RS, Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS i Udruženje za bezbjednost saobraćaja RS – rekao je Jaćimović koji smatra da će, u slučaju usvajanja odluke, mnoge auto-škole staviti ključ u bravu zbog manjka kandidata.

S druge strane, predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina Mile Purić nada se da će odluka biti usvojena što prije kako bi se stalo u kraj raznim malverzacijama.

– Pojedine auto-škole u RS serijski proizvode vozače. Krajnje je vrijeme da se uvede red u ovu oblast – rekao je Purić.

Sadašnja minimalna propisana cijena praktičnog časa obuke iznosi 20 maraka, ali se mnoge auto-škole ne pridržavaju pravila i čas naplaćuju 15 maraka.

Nove cijene

Prema nacrtu odluke o minimalnim cijenama u auto-školama, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam maraka.

Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju čas vožnje će plaćati 36,60 KM, a za “C” kategoriju 61 marku. Najviše novca moraće izdvojiti oni koju budu željeli voziti autobus jer će čas za “D” kategoriju koštati 91,50 maraka.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!