Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Nema dokaza da je Radić počinio terorizam

Aleksandar Radić (42) iz Čelinca, kojeg sumnjiče da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača M80 zolja ispalio raketu na zgradu “Agraminvesta” u Banjaluci, pušten je iz pritvora jer banjalučki Okružni sud smatra da on tim činom nije počinio terorizam, kako ga tereti Republičko tužilaštvo, saznaje “Glas Srpske”.

– Razmatrajući zahtjev tužilaštva za produženje pritvora osumnjičenom, vijeće je utvrdilo da se iz dokaza koji su do sada prikupljeni ne može zaključiti da je on počinio terorizam, djelo za koje ga tereti tužilaštvo. S obzirom na tu činjenicu, onda ne postoji opšti pritvorski uslov pa je odbijen prijedlog tužilaštva za produženje pritvora – naveo je Okružni sud u obrazloženju svoje odluke.

Dalje se navodi da se iz svih do sada prikupljenih dokaza samo može zaključiti da je Radić počinio izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Sudije smatraju da su izneseni navodi u naredbi o sprovođenju istrage za terorizam nejasni i da odražavaju neodlučnost samog tužioca.

– Ne postoji nijedan dokaz uz dostavljeni prijedlog za produženje pritvora da je osumnjičeni projektil ispalio na zgradu “Agraminvesta” s ciljem zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske. Za to se ne navode čak ni konkretni prihvatljivi razlozi – kažu sudije u svom obrazloženju o odbijanju produženja pritvora.

Radić je uhapšen početkom oktobra i tada mu je na teret bilo stavljeno izazivanje opšte opasnosti, ali je ovo djelo prekvalifikovano. Republičko tužilaštvo je 17. oktobra, nakon preuzimanja istrage od Okružnog tužilaštva Banjaluka, donijelo naredbu da protiv Radića bude povedena istraga zbog terorizma i neovlašćene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija. Radića terete da je ispalio raketu na zgradu “Agraminvesta” 30. marta s ciljem zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske.

Napadom je, tvrde u tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika obezbjeđenja Dejana D. koji je bio u zgradi. Raketa je probila staklo prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Procijenjeno je da je usljed eksplozije prouzrokovana šteta od 29.129 KM. Prema naredbi o istrazi, Radić je to krivično djelo počinio zajedno sa najmanje jednim ili više lica. Tokom istrage pronađena je zolja i na njoj biološki tragovi osumnjičenog Radića i još dvije zasad nepoznate osobe.

Pravična odluka

Branilac Aleksandra Radića advokat Mileta Bošković smatra da je banjalučki Okružni sud donio ispravnu odluku ocijenivši da se u ovom slučaju ne radi o terorizmu.

– Odbrana je ukazivala i osporavala tvrdnju tužilaštva da se iz radnji koje je počinio osumnjičeni može zaključiti da se radi o terorizmu. Sud je to prihvatio i ta njegova odluka je zakonita – kazao je Bošković.

Izvor
glassrpske
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button