Magazin

Na današnji dan / 4. novembar

Događaji na današnji dan

1307. – Švajcerska Konfederacija je proglasila nezavisnost od Austrije.

1576. – Španija je zauzela Antverpen tokom Osamdesetogodišnjeg rata.

Loading...

1814. – Proglašen je norveški ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveška, vezana za Švedsku personalnom unijom.

1890. – U Londonu je otvorena prva linija podzemne električne željeznice u svetu.

1917. – Završena je bitka kod Kaporeta italijanskim porazom i povlačenjem italijanske vojske se do rijeke Pijave.

1922. – Britanski arheolog Hauard Karter (engl. Howard Carter) otkrio je grob egipatskog faraona Tutankhamona. Njegov grob pronađen je u Dolini kraljeva kod Luxora u Egiptu, a u grobu je nađen i veliki broj raznih dragocjenosti, koje se sada nalaze u muzeju u Kairu.

1931. – Društvo naroda optužilo je Japan zbog agresije na Mandžuriju. Zbog osude svjetske javnosti, Japan je napustio Društvo naroda u martu 1933.

1939. – Na prijedlog predsjednika Frenklina Ruzvelta, američki Kongres je donio zakon “Plati pa nosi” o prodaji ratnog materijala. U martu 1941. izglasan je Zakon o zajmu i najmu, sa još većim povlasticama zemljama koje su se borile protiv fašizma u Evropi.

1942. – Završena je druga bitka kod El Alamejna u Drugom svjetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Bernarda Montgomerija porazili njemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u sjevernoj Africi.

1942. – Bihać su koordinisanom akcijom zauzele partizanske snage iz Hrvatske i BiH u Bihaćkoj operaciji.

1946. – Stupio na snagu “Statut Uneska” (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu).

1956. – Sovjetske trupe su ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janoš Kadar. Dotadašnji premijer Imre Nađ sa još nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpešti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ je poslije napuštanja ambasade 22. novembra uhapšen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

1956. – Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o slanju mirovnih snaga na Bliski istok.

1966. – Najteže poplave u istoriji Italije zahvatile su trećinu zemlje. U Firenci je znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palata i crkava.

1970. – Salvador Aljende je stupio na mjesto predsjednika Čilea, kao prvi marksista koji je postao prvi predsjednik neke latinoameričke države izabran na izborima.

1976. – Velika Britanija je predložila nezavisnost Južne Rodezije pod vladavinom crnačke većine od 1. marta 1978.

1979. – Militantni islamski fundamentalisti okupirali su ambasadu SAD u Teheranu i uzeli 90 taoca, od kojih su 52 držali zatočene 444 dana. Oni su tražili izručenje iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, koji je nakon zbacivanja sa vlasti u islamskoj revoluciji izbjegao iz zemlje.

1980. – Republikanac Ronald Regan izabran je za predsjednika SAD koji je na položaju ostao dva mandata pošto je dobio i izbore 1984. godine.

1983. – U Libanu je poginulo više od 40 izraelskih vojnika u detonaciji kamiona napunjenog eksplozivom koju je izazvao arapski terorista-samoubica.

1987. – Velež je na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru porazio slavnu Borussiju Dortmund u utakmici šesnaestine finala Kupa UEFA sa 2:1.

1991. – Korason Akino je dala predsjednički oproštaj bivšoj prvoj dami Filipina Imeldi Markos i dozvolila joj da se vrati iz izgnanstva.

1991. – Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobjeđuje Gari Kasparov.

1995. – U Tel Avivu je ubijen izraelski premijer Jicak Rabin, koji je po dolasku na vlast 1992. počeo proces pomirenja sa Arapima. Atentat je izvršio izraelski ekstremista Jigal Amir, nakon mirovnog skupa na kojem je učestvovao premijer.

1998. – Nakon kraćeg primirja, na Kosmetu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbjednosti i naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

1998. – Završen šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobijedio je Višvanatan Anand.

2000. – U Beogradu je izabrana nova vlada SR Jugoslavije, prva od 1990. u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

2002. – Kina i deset država članica ASEAN-a, potpisale su ugovor kojim je osnovana najveća bescarinska trgovinska zona na svetu, sa preko 1,7 milijardi ljudi.

2004. – Sjedinjene Američke Države priznale su Makedoniji njeno ustavno ime Republika Makedonija.

2008. – Na izborima za predsjednika SAD, ubjedljivom većinom izabran je Barak Obama (engl. Barack Hussein Obama II), prvi Afro-amerikanac koji će obavljati tu funkciju.

Barack Obama
Barack Obama

Rođeni na današnji dan

1448. – Rođen Alfons II, kralj od Napulja.

1618. – Rođen Aurangzeb, Veliki mogul Indije. Smatra se posljednjim od velikih mogulskih vladara i kontroverznom ličnošću indijske istorije.

1650. – Rođen Vilijam III Oranski, engleski kralj.

1861. – Rođen Đorđe Genčić, industrijalac, vlasnik rudnika, ministar unutrašnjih poslova u vrijeme kralja Aleksandra Obrenovića, politički “vođa” zavjere protiv kralja Aleksandra i gradonačelnik Niša.

1884. – Rođena Jelena Karađorđević, kćerka kralja Petra I Karađorđevića i kneginje Zorke Karađorđević.

1925. – Rođena Doris Roberts, američka glumica.

1929. – Rođena Mira Banjac, srpska glumica.

1942. – Rođen Rudolf “Rudi” Belin, jugoslovenski i hrvatski fudbaler.

1959. – Rođen Dejan Cukić, srpski muzičar.

1972. – Rođen Luis Figo, portugalski fudbaler, reprezentativac.

1975. – Rođen Eduard Kokšarov, ruski rukometaš.

Umrli na današnji dan

1847. – Umro Felix Mendelssohn, njemački kompozitor i dirigent.

1918. – Umro Vilfred Oven, engleski pisac.

1932. – Umro Marko T. Leko, srpski hemičar, rektor Velike škole, akademik i predsjednik Crvenog krsta.

1942. – Poginuo Žarko Zrenjanin Uča član CK KPJ, politički sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu, organizator ustanka u Vojvodini i narodni heroj Jugoslavije.

1956. – Umro Miloje Vasić, srpski arheolog.

1985. – Umro Dragoljub Aleksić akrobata, filmski scenarista, režiser, producent i glumac.

1995. – Umro Jitzhak Rabin, izraelski političar i državnik, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Sveci pravoslavne crkve na današnji dan

– Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski.

– Prepodobni Lot.

– Spomen čudotvornog izbavljenja Moskve od Litvanaca pomoću Presvete Bogorodice

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!