Privreda

Rudnik željezne rude Ljubija aukcijom do novog vlasnika

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske ponudila je danas na prodaju većinski paket akcija Rudnika željezne rude Ljubija

Početna vrijednost državnog kapitala, koji će se moći kupiti na posebnoj aukciji zakazanoj za 17. decembar, je 69.020.547,43 KM, s tim da pravo učešća nemaju državni organi i preduzeća u kojima je državni kapital veći od 25 odsto ukupnog kapitala. To opet u prvi plan stavlja “ArcelorMittal Prijedor” i “Israeli Investment Group”, a koji su prošle godine vodili veliku bitku u vezi s kupovinom većinskog paketa u ovom preduzeću s tim da odluka o prodaji nije dobila podršku Narodne skupštine RS, prvenstveno jer je Demokratski narodni savez (DNS) glasao protiv.
Dok ovi prvi čekaju znak sa vrha, Izraelci poručuju kako se njihovi planovi nisu promijenili.

Ako se uzme u obzir početna prodajna cijena, ona je sigurno prihvatljivija kompaniji “Israeli Investment Group”, koja je prošle godine dostavila ponudu od 92 miliona KM, dok je “ArcelorMittal” ponudio 63,3 miliona.

Loading...

Podsjećamo, s obzirom na to da odluka o prodaji državnog kapitala u RŽR Ljubija metodom neposrednog odabira kupca nije prošla u Narodnoj skupštini, Vlada je krajem prošle godine izbacila rudnik sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Petar Đokić, ministar idustrije, energetike i rudarstva RS, kazao je kako je cilj Vlade RS da prodajom državnog kapitala doprinese oživljavanju rudarske proizvodnje na području Prijedora te da je privatizacija jedini način da se do tog cilja dođe. Komentarišući dosadašnje neuspjele pokušaje privatizacije državnog kapitala u RŽR Ljubija, Đokić je rekao da mu je žao što taj posao nije završen kada je započet.

Privatizacija nikako nije obradovala radnike “ArcelorMittala”, koji su nedavno tražili sastanak s rukovodstvom RS, izražavajući zabrinutost za svoja radna mjesta i nastavak rudarenja u Prijedoru.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, kaže kako je za grad najvažnije da se eksploatacija rude i proizvodnja održe i nakon prodaje.

“Stanovišta smo da prilikom prodaje državnog kapitala u RŽR Ljubija treba da bude ostvaren uslov da onaj ko kupuje može da nastavi eksploataciju željezne rude i da zapošljava ljude”, kazao je on.

Napominje kako je najvredniji dio rudnika, površinski kop Buvač, već duži niz godina eksploatisan od strane “ArcelorMittala” te da su preostali kopovi Ljubija i Tomašica manje vrijedni.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!