Banjaluka

Banjalučko tužilaštvo najavilo žalbu na oslobađajuću presudu Tokiću i Bajriću

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka tvrde da zaključak prvostepenog suda da je krivično djelo za koje su optuženi Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić dekriminisano, nije tačan, te najavljuju da će to detaljno obrazložiti u žalbi na prvostepenu presudu u ovom predmetu.

Osnovni sud u Banjaluci donio je juče oslobađajuću presudu za Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića, koje je ovo tužilaštvo teretilo za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Loading...

Sudija Radmila Medaković je obrazložila presudu riječima da u novom Krivičnom zakoniku RS ne postoji krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, a retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju nije bila moguća.

Ukazala je da ni tužba ni odbrana nisu tokom dugotrajnog postupka ukazali na činjenicu da u Krivičnom zakonu više ne postoji krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Medaković je istakla i da je na kraju postupka tužilaštvo izmijenilo optužnicu i navelo da Tokić i Bajrić nisu razvili “ratnu zastavu Armije BiH”, već “ratnu zastavu Republike BiH”.

U optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva navodi se da su “Tokić i Bajrić dana 22.05.2015. godine oko 12,00 časova u Banjaluci, zajedno došli do Srpske ulice, prostora između gradske uprave grada Banjaluke i SPC Hrista Spasitelja i to za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka tokom maja i juna 1992. godine, na Trgu Srpskih junaka, pa nakon što je drugoosumnjičeni Adnan Bajrić izvadio iz torbe ratnu zastavu Republike BiH i istu dao prvoosumnjičenom Sejfudinu Tokiću koji je ratnu zastavu Republike BiH raširio, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta, pozivajući Bošnjake da se pobune, dignu i odbrane od tortute koje se nad njima vrši u “manjem BiH entitetu” misleći na Republiku Srpsku i da oni, Bošnjaci, ne mogu više trpiti i čekati da oni koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom zavole Bosnu i Hercegovinu, izjavljujući da je Republika Srpska genocidna tvorevina izazivajući na taj način vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost kod građana koji su verbalno negodovali, a prvoosumnjičeni je prisutne građane nazivao „četničkom đubradi” i drugim pogrdnim nazivima”.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!