Banjaluka

Od 12 mjernih stanica za kvalitet vazduha radi samo pet

Mnogi građani u RS se žale da u zimskom periodu ne mogu ni prozor da otvore da bi provjetrili domove zbog velike količine smoga te da nisu upoznati kolika je količina zagađenja.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ RS) kažu da od planiranih 12 automatskih mjernih stanica njih tek pet radi, a trenutno raspolažu podacima sa samo tri mjerne stanice.

“Trenutno u republičkoj mreži monitoringa ima pet stanica. Od ukupno predviđenih 12 mjernih mjesta trenutno se prati stanje kvaliteta vazduha na tri mjesta, što nije dovoljno za ocjenu kvaliteta vazduha u RS”, rekla je za “Nezavisne” Ranka Radić, načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredine u RHMZ RS.

Dodaje da se većina podataka dostavlja naknadno, po isteku mjeseca, tako da često nema svih podataka u realnom vremenu.

“Jedan od najvećih problema je nedostatak finansijskih sredstava za nabavku i održavanje opreme. Monitoring kvaliteta vazduha je finansijski veoma zahtjevan, s obzirom na to da jedna automatska stanica koja mjeri osnovne zagađujuće materije u vazduhu košta preko 250.000 KM, ali je i pored nabavke opreme za njeno održavanje potrebno izdvojiti značajna sredstva”, kazala je Radićeva.

Dodaje da se vlast u RS vodi time da pošto nema teške industrije nema ni potrebe za češćim mjerenjima kvaliteta vazduha.

“Postoji plan da se svih 12 mjernih mjesta osposobi, a za to su potrebna ozbiljna finansijska sredstva, koja mi nemamo”, priznaje Radićeva.

Navodi da, pored mjernih stanica u Banjaluci i Prijedoru, postrojenja kao Rafinerija nafte Brod, RiTE Ugljevik i RiTE Gacko imaju svoje stanice i prate zagađenje vazduha u zoni njihovog uticaja.

“Lokalne zajednice takođe imaju obavezu uspostavljanja monitoringa kvaliteta vazduha na lokalnom području. Trenutno jedino Banjaluka i Bijeljina imaju uspostavljen monitoring”, navela je Radićeva.

U Centru za životnu sredinu (CZŽS) kažu da je kvalitet vazduha u RS na niskom nivou te da najveći problem predstavljaju neredovna mjerenja.

“Rezultati mjerenja koja se vrše često nisu javno dostupni ili nisu ažurirani. S obzirom na to da zagađenje nerijetko prelazi dozvoljene granice, nedostaju mjere i savjeti šta da građani rade u tim situacijama”, navela je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!