Region

Arhive Vatikana kriju broj Srba ubijenih u NDH

Istoričar Vladimir Umeljić izjavio je da se broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac sigurno mjeri stotinama hiljada, ali da brojkama ne treba licitirati, a statistikom će se, smatra, “moći baratati” ako se jednog dana desi čudo i otvore vatikanske arhive.

Umeljić je za “Večernje novosti” rekao da i dalje smatra da je nemoguće utvrditi precizan broj žrtava u Jasenovcu, jer je veliki dio dokumentacije uništen u vrijeme Josipa Broza Tita da bi se prikrio genocid nad Srbima.

On je naveo da je ubijeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti i dati na uvid dokumentaciju u vezi sa pontifikatom pape Pija Dvanaestog, na proljeće, za kada je to najavljeno.

Umeljić, koji je i naučnik i teolog, istakao je da je u NDH počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, da su samo u toj ustaškoj tvorevini osnivani dječiji logori, kao i da je bilo evidentno nasilno pokatoličavanje Srba.

Rimokatolički sveštenici bili su integrisani u najviše svjetovne i državne upravne strukture NDH, tvrdi ovaj istoričar iz Njemačke, te dodaje da su podsticali, upućivali ili čak predvodili državne i paradržavne eskadrone smrti, povremeno vodeći i koncentracione logore.

– Ne postoji ni promil vjerovatnoće da nadbiskup Stepnac o tome ništa nije znao i da je u tom moru smrti i krvi, sačuvao čiste ruke, kako to želi da prikaže Katolička crkva u Hrvatskoj – rekao je Umeljić.

Prema njegovim riječima, NDH je protjerala 334 od 577 srpskih sveštenika, 187 ih je ubijeno, kao i 30 monaha i dva vjeročitelja, a kraj 1941. godine žive su dočekala četvorica episkopa od ukupno devet koliko ih je imala Srpska pravoslavna crkva 10. aprila 1941. godine u novoosnovanoj hrvatskoj državi.

Thumbnail

Umeljić je istakao da su srpske crkve mahom uništene i opljačkane, a neke su pretvorene u štale i klozete, kao i da nije zabilježeno protevljenje Stepinca ni njegove rimokatoličke hijerarhije.

On je krajem novembra predstavio rezultate svojih istraživanja u Jerusalimu, na okruglom stolu o srpsko-jevrejskim odnosima, koji su priredili Institut za studije antiterorizma iz Izraela, Arhiv Vojvodine i Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada, kao i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda.

Umeljić je istakao da je ovo prvi skup takvog formata održan izvan Srbije, uz učešće eminentnih istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije i drugih zemljala.

– Velika je sreća što imamo profesora Gideona Grajfa i jevrejske istraživače genocida koji mogu da budu uzor nama i svima ostalima. Srbi su u izučavanju genocida uradili neverovatno malo, a Romi najmanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svijet – rekao je Umeljić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!