Banjaluka

“Aquana” ostaje bez “Staklenca”

Muzički paviljon “Staklenac” neće više koristiti Javno preduzeće “Aquana”, već će jedan dio biti dodijeljen na korištenje Banskom dvoru, a drugi dio biće dat u komercijalni zakup.

Odbornici će na sjednici Skupštine grada 22. novembra, između ostalog, raspravljati o dvije odluke o davanju u zakup “Staklenca”.

Loading...

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su juče ušli u poseban program mjera za reorganizaciju i konsolidaciju “Aquane”, jer je godinama ima gubitke i nalazi se u poteškoćama.

“Moraju se izvršiti ozbiljne promjene i reorganizacija, a određene mjere da preduzeće ozdravi i finansijski se osposobi već su se počele primjenjivati”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera odnosi se i na “Staklenac”, koji je dosad “Aquani” donosio veliki finansijski gubitak, tako da je odlučeno da se “Staklenac” oduzme od “Aquane”.

“‘Staklenac’ je gradsko vlasništvo. Gornji dio se dodjeljuje Banskom dvoru kao izložbeni prostor i prostor za kulturne događaje i njime će od naredne sjednice Skupštine grada gazdovati Banski dvor, a donji dio će biti dat u komercijalni zakup, odnosno na licitaciju, kako bi grad od toga ostvarivao prihod, a ne gubitak, kako je bilo u ovom prethodnom periodu”, zaključio je Radojičić.

Vedran Mitrović, direktor “Aquane”, rekao je da je u sklopu plana restrukturiranja i finansijske konsolidacije ovog preduzeća planirano da se “Staklenac” vrati vlasniku, odnosno gradu, koji će dalje raspolagati njim.

Na narednoj sjednici Skupštine grada, među 36 tačaka biće i Nacrt gradskog budžeta za 2019. godinu, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Radojičić je rekao da će Nacrt budžeta za iduću godinu biti u gotovo identičnom okviru kao i ovogodišnji budžet bez rebalansa.

Kada je u pitanju rebalans ovogodišnjeg budžeta, Radojičić ističe da će budžetski okvir biti povećan za 2,7 miliona KM.

“Tokom ove godine imali smo rast prihoda na pojedinim stavkama, uključujući transfere s nivoa RS koji se odnose na kapitalne investicije i na stavci poreza na lična primanja, jer su tokom ljeta promijenjeni zakoni, i tu grad bilježi manji prihod od 1,4 miliona KM”, rekao je on.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će na dnevnom redu naredne sjednice biti nekoliko važnih tema, među kojima je i Nacrt rebalansa budžeta, čiji se okvir povećava, ali se utvrđuje budžetski okvir za 2019. godinu u vidu nacrta.

Pred odbornicima nova odluka o buci

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da će na dnevnom redu narednog skupštinskog zasjedanja 22. novembra biti i nova odluka o buci. Prema njegovim riječima, studija o buci rađena je godinu dana i predstavlja sveobuhvatan dokument.

“Izvršena su mjerenja na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije. Odluka bi trebalo da počne s primjenom ove zime, najprije ekspirementalno do 28. februara 2019, a nakon toga i u konačnoj fazi”, rekao je Radojičić.

Izrazio je uvjerenje da će narednom sjednicom biti ispoštovan godišnji kalendar rada Skupštine grada, što će omogućiti da u decembru budu doneseni budžet i svi godišnji planovi za narednu godinu.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!