Hronika

Detalji optužnice protiv automafijaša

Suđenje je danas počelo čitanjem obimne optužnice i detalja krađe automobila.

Sud BiH je 27. juna je potvrdio optužnicu protiv 27 osoba, osumnjičenih da su članovi automafiji, koji su uhapšeni u akciji “Volan”, a suđenje je danas počelo čitanjem obimne optužnice i detalja krađe automobila.

Postupajući tužilac Džermin Pašić zatražio je mjeru pritvora i izricanje mjere zabrane sastajanja optuženih sa svim svjedocima u predmetu. Pašić je kazao da su kriminalnu grupu činile manje grupe, najčešće sastavljene od tri osobe. Prema optužnici, postojale su četiri manje grupe i svaka je imala određene zadatake, a svaka krađa se izvršavala u automobilu koji bi ukrali ranije, takozvanom borbenjaku.

Automafijaši su uvijek bili maskirani i naoružani. Automobile su najčešće pronazili na parkingu ili čak u dvorištima porodičnih kuća, a neke su čak krali na ulici, često iskorištavajući nepažnju vozača koji su znali da ostave automobile upaljenim.

Pašić je naveo da su automafijaši nakon krađe od nekih vlasnika tražili između 1.000 i 3.000 evra da vrate automobil, te da su prisluškivali policiju. Ukoliko im nije uspijevalo iznuđivanje novca od vlasnika, vozila su rastavljali na dijelove ili ih prodavali u Srbiji i Crnoj Gori.

Slavenu Dakiću i Srećku Trifkoviću, koji se već nalaze u pritvoru, optužnica na teret stavlja da su zajedno s navodnim vođom grupe Danilom Cicovićem ukrali najmanje 50 automobila, uglavnom luksuznih. Automobile su krili u iznajmljenim garažama ili na javnim parkinzima.

Osim sa Trifkovićem i Cicovićem, Dakić je vozila krao i sa Srećkom Mandićem. Automobili su se u Srbiju, kako je rekao Pašić, prevozili preko Pala i Rudog.

Grupa automafijaša iz Mokrog koju su činili Bojana Košarac, Njegoslav Milinković i Sava Petričević, terete se, između ostalog, i za pokušaj krađe BMW-a ispred hotela Hills na Ilidži kada je u obračunu s policijom ranjen Sava Petričević koji je kansije preminuo.

Grupa iz Istočne Ilidže bila je zadužena za krađu na području opštine Ilidža, a automobile su kasnije prevozili u Zapadnu Hercegovinu gdje ih je, prema optužnici, rastavljao ili preprodavao Goran Nižić. Ovu grupu činili su Enis Mandal i Miroslav Pejić.

Čitanje optužnice biće nastavljeno 15. novembra, kada će se Sud izjasniti i o prijedlogu tužioca da se Branislavu Gordiću koji se brani sa slobode, a koji je prošle sedmice uhapšen na Sokocu, odredi pritvor.

Podsjećamo, optužnica tereti Danila Cicovića, Enisa Mandala, Vladimira Krsmanovića Krša, Zorana Mirjanića, Marka Trifkovića Žižana, Srećka Trifkovića, Srećka Mandića, Slavena Dakića Žuću, Miroslava Ćepu, Davora Ninkovića, Tomislava Petrovića Tomu, Gorana Nižića, Bojana Staševića, Ferdu Vukoju, Njegoslava Milinkovića Ljutana, Bojana Košarca, Miroslava Pajića, Milorada Mirkovića, Sretu Pajića, Zorana Čobovića, Jozu Markića, Punišu Purkovića, Dalibora Vaskovića,Mirsada Brkića, Miroslava Škobu, Branislava Gordića i Nikolu Radića za krađu najmanje 200 vozila vrijednih nekoliko miliona KM.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!