Hronika

Preminuo tvorac legendarnih Marvelovih superjunaka

Legendarni autor stripa Stan Lee, koji je osmislio Spidermana, Hulka, Ironmana i niz drugih Marvelovih superjunaka koji su postali mitski likovi suvremene pop kulture, umro je u ponedjeljak u dobi od 95 godina, objavili su američki mediji.

Kao scenarist i urednik, Lee je bio kreativna sila koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća lansirala Marvel u sam vrh svjetske strip produkcije. U suradnji sa strip crtačima poput Jacka Kirbyja i Stevea Ditkoa, Lee je stvorio svemir superjunaka koji do današnjeg dana potiču maštu generacija mladih ljubitelj stripa. Posljednjih desetak godina, pošto je Disney kupio tvrtku Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara, Marvelovim likovima udahnut je nov filmski život i po njima je snimljen niz hollywoodskih uspješnica.

Stan Lee bio je aktivan do samoga kraja. “Osjećao je obvezu prema svojim obožavateljima da nastavi raditi i stvarati. Volio je svoj život i volio je svoj posao. Bio je nezamjenjiv”, napisala je njegova kći J. C. Lee povodom očeve smrti.

Mediji su objavili da je rano ujutro u ponedjeljak u njegov dom na Hollywood Hillsu pozvana hitna pomoć te da je prebačen u bolnicu Cedars-Sinai gdje je umro. Druge okolnosti njegove smrti nisu poznate.

“Stan Lee je bio izniman, baš kao i likovi koje je stvorio. Razinu njegove mašte premašivala je samo veličina njegova srca”, rekao je Bob Iger, predsjednik Walt Disneya.

Kritičari su Leeja naveliko hvalili jer je svojim superjunacima udahnuo slojeve kompleksnosti i ljudskosti. Njegovi likovi bili su naizgled građeni od kamena, ali im je u grudima kucalo ljudsko srce. U sebi su skrivali brojne ljudske slabosti, često su činili pogreške i podlijegali osjećajima.

Izvor
N1
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!