Magazin

Potomak Gavrila Principa otkrio veliku, dugo čuvanu tajnu

Potomak Gavrila Principa stegao je ruku praunuci Franca Ferdinanda, a zajedno su se osmjehnuli pred blicem foto-aparata

Ovaj događaj odigrao se u nedjelju, 11.11, u tačno 11.11 časova u Gracu, a u njemu su učestvovali jedan Srbin i jedna Austrijanka. Priča o njima obišala je svijet, a trenutak ovjekovječen na fotografiji – dobio epitet istorijski.

Branislav Princip otišao je u Grac, sto godina nakon što je Gavrilo umro u zatvorskoj bolnici razoren tuberkulozom i batinama. Anita Hohenberg se na tom istom mjestu našla 104 godine nakon što je Ferdinand usmrćen hicem mladog idealiste u Sarajevu. Njihovi srodnici spojili su ruke u onome što su mediji nazvali istorijskim rukovanjem.

Branislav je tokom druženja sa Anitom (prijatna žena, kaže) saznao porodičnu tajnu Hohenbergovih, koja ipak baca drugo svjetlo na ovu priču. Izgleda da je pomirenje utemeljeno mnogo ranije, još prije 1918. godine, kada je Ferdinandov sin, Principu poslao pismo dok je ovaj bio u zatvoru.

“Ispričala mi je Anita da nema materijalni dokaz, ni samo pismo ni zabilješku da je stiglo u zatvor, ali da je njen djed, Ferdinandov sin, još kao dijete poslao pismo Gavrilu u zatvor. Dječak je napisao da mu oprašta i da može da razumije okolnosti pod kojima se to desilo. Otac joj je otkrio ovu porodičnu tajnu”, ispričao je Branislav.

A o samom rukovanju Princip kaže da je imalo dvostruku vrijednost i cilj: njima dvoma lično značilo je da neke stvari treba ostaviti iza sebe. Ali prije svega, cilj je bio da poruči drugima da, šta god da se dogodilo, pomirenje je mogućee.

On kaže da ideja o njihovom susretu nije potekla od državnih zvaničnika, već je čitav događaj, uključujući i istorijsko “Rukovanje za mir”, organizovao umjetnik Igor Petković, koji i živi u Gracu. Ni Branislav ni Anita nisu poznavali Petkovića prije nego što im je predložio da i oni, ovaj put direktno, postanu dio istorije. Branislav priznaje da je iznenađen što je njihovo rukovanje toliko odjeknulo u javnosti.

On objašnjava i da je Grac izabran kao simbolično mjesto susreta, jer je važan za obje porodice. Ferdinand je u njemu rođen, a Branislavov djed Nikola, Gavrilov mlađi brat, jedno vrijeme je živio u njemu, jer je od Austrougarske dobio stipendiju za studiranje.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!