Politika

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je Vojska Republike Srpske formirana kao izraz potrebe i obaveze da se srpski narod zaštiti nakon raspada bivše zajedničke države.

Povodom obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske, Savanović je naglasio da je Vojska Srpske imala ogroman značaj u odbrani srpskih prostora i Republike Srpske.

Loading...

“Obilježavanje ovog datuma je naša obaveza i dužnost, da u ime institucija i građana odamo poštovanje prema svim stradalim borcima, invalidima i stradalim civilima. Za sve buduće generacije je važno da znaju šta nam se dešavalo”, rekao je Savanović novinarima nakon polaganja vijenaca na spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Savanović je od značajnih bitaka koje je vodila Vojska Republike Srpske posebno istakao bitku za koridor, odbranu romanijskog platoa, gdje je stradalo 4.000 vojnika, odbranu zapadnih granica Srpske, kao i mnoge druge bitke u kojima su poginula 23.184 borca.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milan Radojičić podsjetio je da se sutra navršava 26 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 13 godina od nastanka Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

“Ovim obilježavanjem oživljavamo uspomene na Vojsku Republike Srpske i na njen slavni borbeni put, na kojem je ona uspjela da sačuva prostor i srpski narod koji ovdje živi”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, važno je da današnje i sve buduće generacije steknu pravu sliku o putu Vojske Republike Srpske, koji je bio častan i kojeg se srpski narod sa ponosom može sjećati.

Vijence povodom Dana Vojske Srpske danas su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, delegacija generala Vojske Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odrbrane BiH, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Grada Banjaluka i drugih organizacija.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Vojske Republiek Srpske biće održana sutra u Kasarni “Kozara” u Banjaluci sa početkom u 11.00 časova.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

(Srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!