Politika

Sutra inauguracija Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, Srbin iz Republike Srpske, te Bošnjak Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić, oba iz Federacije BiH, sutra će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsjedništva BiH.

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu sva tri izabrana člana Predsjedništva BiH, nakon što im predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uruči sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, izgovoriće tekst zakletve koji glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Loading...

Tekst ove zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić /PDP/ iz Republike Srpske, te Dragan Čović /HDZ/ i Bakir Izetbegović /SDA/, oba iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost /inauguracija/, smatra se završenim.

Ove godine će prvi put jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položiti pred entitetskim parlamentom.

Danas bi to trebalo da učini Dodik pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u Banjaluci.

U Poslovniku o radu Predsjedništva BiH navodi se da je zadatak članova Predsjedništva da štite interese entiteta.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!