Politika

Članovi Predsjedništva preuzeli dužnost, Dodik poljubio zastavu Republike Srpske (VIDEO)

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić položili su u Predsjedništvu BiH svečanu zakletvu. Prethodno im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru.

Članovi Predsjedništva BiH izgovorili su tekst zakletve koji glasi:

Loading...

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Oni su tekst zakletve pročitali pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, te Dragan Čović i Bakir Izetbegović, oba iz FBiH.

Milorad Dodik koji će biti predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da će se boriti zajedno sa drugim članovima Predsjedništva toj instituciji vrati dimenziju i položaj koji mu pripada po Ustavu BiH. Dodik je prije polaganja zakletve poljubio zastavu RS u zgradi Predsjedništva BiH.

On je rekao da je potrebno usvojiti nova rješenja koja treba da odgovaraju novom vremenu, te da su mnogi zakoni doneseni pod pritiskom visokog predstavnika. Najavio je da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH.

Naveo je da ne želi da napravi ni jedan loš potez ni prema Bošnjacima, ni prema Federaciji.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost nakon što je na opštim izborima osvojio više od 370.000 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će djelovati.

“Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda”, poručio je Dodik.

On je istakao da nema namjeru da spriječi bilo koga u razvojnim projektima.

Naveo je da da Evropska unija treba da bude cilj Bosne i Hercegovine i da je potrebno da BiH sazna opredjeljenje Evrope o tom cilju. Dodik je rekao da bi BiH što prije trebalo da dođe do statusa kandidata za članicu Evropske unije. Učiniće sve da odnosi BiH sa EU i Amerikom budu veoma dobri, ali da neće odustati ni od dosadašnje dobre saradnje sa Rusijom.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!