Društvo

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletve

Uz intoniranje himne počela je konstitutivna sjednica predsjedništva BiH.

Kako je propisano Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva iz ranijeg saziva zakazuje konstituirajuću sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

Loading...

Konstitutivni sjednicu otvorio je Bakir Izetbegovic dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, a nakon je Branko Petrić, predsjednik CIK-a, uručiti sertifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Dodik, Džaferović i Komšić pročitali su i tekst svečane zaklatve, nakon čega su je i potpisali.

Tekst zakletve glasi: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Predsjedavajući je nakon toga održao govor.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!