Privreda

Najveće plate u regionu u Sloveniji a najmanje u BiH i Makedoniji

Prema statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema najnovijim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji u avgustu ove godine je iznosila 1.082 evra.

Istovremeno, to je jedina plata u regiji koja premašuje iznos od 1.000 evra.

Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj je u avgustu ove godine prosječna plata iznosila 6.264 kune, ili 843 evra.

Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske su pokazali da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za avgust 2018. iznosila 843 evra, što je nominalno i realno više za 0,9 posto u odnosu na juli 2018. godine.

Slijedi Crna Gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 512 evra, što je 0,2 posto više nego u avgustu.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za septembar 2018. godine iznosila je 877 KM, ili 448 evra, što pokazuje nominalan rast za 1,7 posto u odnosu na decembar 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za avgust 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 evro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u avgustu ove godine iznosila 24.210 denara, ili 393 evra.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!