Banjaluka

Banjaluka u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture (FOTO)

Banja Luka je ušla u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, objavila je Evropska komisija. Uz Banju Luku, u uži izbor ušli su još norveški Bodo i Mostar.

Gradonačelnik Igor Radojičić saopštio je da ova odluka još ne znači da je Banja Luka ostvarila svoj konačni cilj – osvajanje ove, prestižne titule, ali i da je sam ulazak u finale razlog za veliko zadovoljstvo.

Loading...

– Izuzetno sam srećan zbog ove odluke, jer se pokazalo da je mlada ekipa, koja je radila na našoj kandidaturi, zajedno sa cjelokupnom kulturnom scenom, sposobna da iznjedri ovakav projekat i da se kvalifikuje na evropskom nivou – kazao je Radojičić.

On je rekao da je, poslije ulaska u finale, pred Banjom Lukom period od godinu dana u kojem će se naša aplikacija dodatno dorađivati, u slučaju primjedbi iz Evropske komisije.

Prema njegovim riječima, na ovom projektu se vrijedno radilo proteklih godinu i po dana, ističući da zagluge za ovaj uspjeh dijele i gradovi Bihać i Jajce, koji su u statusu „mlađih partnera“ na razvoju ovog projekta.

On je podsjetio da je Banja Luka ušla u ovu trku u martu prošle godine, kad je Skupština grada jednoglasno odlučila da se uđe u kandidaturu.

– Godinu i po dana se radilo na ovom projektu, a rezultat toga je, između ostalog, Strategija razvoja kulture grada za narednih deset godina i naša knjiga aplikacija pod naslovm „Suprotnosti se privlače“ – kazao je Radojičić.

On smatra da se ipak vrednuju ideje i kvalitet, jer grad koji je smatran favoritom -Tirana nije ni prošla dalje.

Član tima za aplikaciju Banje Luke Dijana Grbić pojasnila je da je tim od deset nezavisnih članova Evropske komisije danas donio odluku da je Banja Luka jedan od finalista.

– Očekuje nas velika panel diskusija u Briselu koja će biti organizovana za sve gradove finaliste – naglasila je ona.

Odbor nezavisnih stručnjaka koji su vrednovali prijave iz pet konkurentskih gradova preporučio je ovaj rezultat na današnjem dvodnevnom sastanku u Briselu, a više o tome na linku: https://bit.ly/2KwvfQl

Panel nezavisnih stručnjaka ponovno će se sastati u drugoj polovini 2019. godine kako bi dao svoju konačnu preporuku o Evropskoj prestonici kulture 2024. godine.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!