Politika

Pavić u panici: Većina članova glavnog odbora DNS-a uz Čubrilovića

U okruženju Marka Pavića, lidera DNS-a u Republici Srpskoj, zavladala je prava pometnja, nakon što je utvrđeno da je Pavić izgubio podršku Glavnog odbora stranke za poteze koje je povlačio u kampanji za opšte izbore u BiH i nakon njih.

Naime, ljudi iz Pavićevog okruženja u posljednjih nekoliko dana su “pročešljali” spisak članova Glavnog odbora i utvrdili da struja okupljena oko zamjenika predsjednika te stranke Nedeljka Čubrilovića ima značajno veći podršku članova tog stranačkog tijela.

Od 203 člana Glavnog odbora, na Čubrilovićevoj strani je, trenutno, 126 članova, ali se broj članova koji izražavaju lojalnost Čubriloviću iz dana u dan povećava, nakon što je postalo jasno da Pavićeva struja u okviru DNS-a ide u opoziciju.

Uz Čubrilovića i grupu poslanika, koji ga podržavaju u Narodnoj skupštini RS je ubjedljiva većina članova Glavnog odbora iz banjalučke, dobojske, bijeljinske i zvorničke regije, kao i iz Hercegovine, dok Pavićeva struja većinu ima samo u prijedorskoj regiji.

Omjer snaga u lokalnom organizacijama DNS-a u Posavini i sarajevsko-romanijskoj je “na klackalici”, a slično je i u regiji Lijevče.

Politički analitičari u Banjaluci procjenjuju da će taj omjer snaga narednih dana značajno ići u korist Čubrilovića, ima li se u vidu da je u Glavnom odboru DNS-a značajan broj ljudi, koji bi se, ako bi se stavili na stranu Pavića, veoma brzo našli u opoziciji i bez pozicija koje su dobili na osnovu koalicionog sporazuma SNSD-DNS-SP.

Pavić, svjestan ove činjenice, oteže sa sazivanjem sjednice Glavnog odbora, ali mu ni vrijeme na ide na ruku, jer se nakon jasnog svrstavanja vrha SNSD-a i koalicionih partnera Socijalističke parije, Narodnog demokratskog pokreta i Ujedinjene Srpske na stranu Nedeljka Čubrilovića članstvo masovno okreće frakciji, koju vodi novi-stari predsjednik Narodne skupštine RS.

Kako sada stvari stoje, na narednoj sjednici Glavnog odbora biće poništene sve odluke Pavićevog Predsjedništva DNS-a o smjeni Nedeljka Čubrilovića i isključenju iz strane pet njenih osnivača, a planirano je i izglasavanje nepovjerenja Paviću i stranačkom Predsjedništvu, te zakazivanje vanredne Skupštine DNS-a na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo stranke.

Izvor
Republika-rs.com
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!