Politika

Dodik: Uklanjanje zastave Srpske nedopustivo i skandalozno (VIDEO)

Noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH je nedopustivo i skandalozno, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. To je, kaže, pokušaj Šefika Džaferovića i Željka Komšića da pošalju poruku da tamo nema mjesta za Srbe. Iz Srpske su danas stigle brojne osude zbog uklanjanja zastave ispred Dodikovog kabineta.

Uklanjanje zastave ispred njegovog kabineta potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da, protivno Dejtonu, eliminišu Republiku Srpsku, kaže Dodik i poručuje da ga to neće spriječiti u namjeri da ona uvijek bude istaknuta ispred njegovog kabineta i tamo gdje se on nalazi u zgradi Predsjedništva BiH, svidjelo se to nekome ili ne.

“Smatram da je to nepravda, koju su, nažalost, naši ljudi u zajedničkim organizacijma prećutno prihvatali. Zato se oni i pozivaju na praksu, dosadašnju praksu. Ta praksa se mora promijenti. ona je neodrživa”, rekao je Dodik.

Dešavanja sa zastavom otkrila su na koji način funkcionišu stvari na nivou BiH, kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Poruka koja se time poslala Srpskoj nije tek običan incident i ne treba je olako uzimati, kaže Cvijanovićeva.

“Sjetiće se mnogi krvave svadbe iz 1992. godine kada je u tom istom Sarajevu ubijen svat i zapaljena srpska zastava, čime je odaslana poruka po čijoj mjeri se kroji BiH i kome u njoj nema mjesta. Dvadeset i šest godina kasnije zastavom Republike Srpske u Predsjedništvu BiH srpski član Predsjedništva Milorad Dodik šalje jednostavnu, ustavnu i potpuno legitimnu poruku – Srbima tu pripada isto toliko mjesta koliko i drugim narodima. Odgovor koji je stigao pokazuje da to nije formula po kojoj funkcioniše Sarajevo”, naglasila je predsjednica Srpske.

Uklanjanje zastave rezultat je nametnutnog Zakona o zastavi od strane bivšeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa još 1998. godine, kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac. Taj zakon je, kaže, pod pritiskom međunarodne zajednice, u Parlamentarnoj skupštini BiH prihvaćen tek 2001. godine. Odluka o isticanju zastave nije Dodikova lična, nego rezultat dogovora svih srpskih predstavnika na BH nivou, kaže Košarac.

“Mi nismo za primjenu nametnutih zakon, nego isključivo Ustava BiH i enećemo odustati od naše patriotske obaveze da poštujemo Ustav, a to da je da naša obilježja budu istaknuta u svim institucijama na zajedničkom nivou”, poručio je Košarac.

Da je uklanjanje zastave Republike Srpske novi atak na srpski narod, suverenost i samostalnost RS unutar BiH smatra i bivši član Predsjedništva BiH i senator Republike Srpske, Živko Radišić. Poručuje da je riječ o nezakonitom i antisutavnom činu.

“Mogu samo da osudim i da izrazim veliko žaljenje, jer to može biti početak neugodnih procesa, koji sigurno ne trebaju nikome ni u BiH ni u Republici Srpskoj”, naglasio je Radišić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, poručio je da je uklanjanje zastave nekulturan čin i pokušaj poniženja Srpske i srpskog naroda. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kaže da sinoćnji čin predstavlja još jedan dokaz da je potrebno i sjedište Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

“Potrebno je to zbog naše odluke da budemo više tu prisutni, a svakako i ovo ponašanje gdje su pokazivali svoju hrabrost kada više nikoga nije bilo u kabinetu. Oni pokušavaju da pošalju tu poruku, koja uopšte nije dobra, ali u svakom slučaju, to neće biti tolerisano sa moje strane”, dodao je Dodik.

Podsjećamo, Zastava Republike Srpske koja je bila istaknuta ispred kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH u Sarajevu uklonjena je sinoć na zahtjev kabineta bošnjačkog člana Šefika Džaferovića. Zastava Srpske bila je istaknuta pored zastave BiH i juče, u svečanom salonu, kada je Dodik primao akreditivna pisma ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića, što su osudila druga dva člana Predsjedništva, rekavši da to predstavlja kršenje Zakona o zastavama.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!