Banjaluka

Muke mještana zaseoka Gajići: Šakali im dolaze u dvorišta

Mještani zaseoka Gajići, u mjesnoj zajednici Kola, muku muče sa šakalima koji su im noću počeli dolaziti i u dvorišta.

“Za godinu broj šakala duplo je povećan. Sada su počeli noću dolaziti u dvorište, što dokazuje da se više i ne boje ljudi i to nas mnogo plaši”, priča nam jedan od mještana.

Ističe da su mu šakali prošle godine rastrgali četiri, a njegovom komšiji nekoliko ovaca.

“Kada pustimo ovce na ispašu, strahujemo da ne ostanemo bez njih. I prije je bilo šakala, ali u manjem broju i nisu prilazili toliko blizu kućama. Noću ih je jezivo čuti kako zavijaju, i to još skoro pod prozorom. Nije nam svejedno noću ni izaći iz kuće”, kaže ovaj mještanin.

Prema njegovim riječima, ovih životinja se i psi boje pa tako, čim priđu bliže kući, i oni ih osjete i uplaše se.

“Govorili smo lokalnim lovcima da su šakali počeli praviti probleme, a oni su nam rekli da je lov na ove životinje zabranjen”, priča zabrinuto ovaj mještanin.

U Lovačkom udruženju “Zmijanje” kažu da se povećava broj šakala na našem terenu, ali i u okruženju, tako da ta pojava nije samo lokalnog karaktera, već je regionalno zastupljena.

“Šakala je iz godine u godinu sve više i stvaraju ogromne probleme svim lovačkim udruženjima, pa i našem. Mi u okviru redovnih aktivnosti pratimo stanje i pokušavamo redukovati tu brojnost, međutim, oni su teški za odstrel, jer su šakali vrlo lukave životinje, tako da pokušavamo na sve načine pratiti njihovo stanje”, kazali su u ovom udruženju.

Dodali su da u narednom periodu nisu planirali akcije odstrela sve dok ne procijene da je broj šakala prešao mjeru i da je stanje alarmantno.

“Nama se mještani ovog naselja još nisu obratili za pomoć. Ali generalno, to je problem već dugi niz godina, koji pratimo i koji, tokom lovne sezone pokušavamo redukovati na podnošljivu brojnost”, objasnili su u Lovačkom udruženju “Zmijanje”.

Dodali su da će provjeriti stanje brojnosti ovih životinja u toj mjesnoj zajednici.

“Postoji mogućnost organizovanja kontrolisane akcije. Pokušaćemo organizovati akciju smanjenja broja ovih životinja na podnošljiv broj, jer je šakal nezaštićena vrsta”, rekli su u Udruženju.

Šakali su divlje životinje iz porodice pasa. Ova vrsta je malo veća od lisice, a manja od vuka, na kojeg izgledom najviše podsjeća.

(nezavisne.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!