Banjaluka

Pripreme za gradnju kongresne sale: M:tel donirao izradu konkursne dokumentacije

Potpisivanjem ugovora između Grada Banje Luke i kompanije M:tel o donaciji sredstava za potrebe izrade konkursne dokumentacije, danas je učinjen prvi korak u izradi idejnog rješenja multifunkcionalne kongresno-konferencijske dvorane. Zahvaljujući ovoj donaciji, stvoreni su uslovi da, poslije dužeg niza godina, bude raspisan prvi međunarodni arhitektonski konkurs za neki od velikih gradskih projekata.

U ime Grada, ugovor je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da će, u dogovoru sa kompanijom M:tel, pripremu dokumentacije za raspisivanje međunarodnog poziva uraditi Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i da se raspisivanje poziva očekuje početkom sljedeće godine.

– Usvajanjem regulacionog plana za područje „Centar aleja“ stvoreni su uslovi da uđemo u realizaciju jednog od najvećih projekata u gradu, koji će imati veliki značaj za kulturu i turizam, ali i cijelu privredu Banje Luke. Lokacija buduće kongresne dvorane je u Ulici olimpijskih pobjednika, iza zgrade Administrativnog centra Vlade RS. Redoslijed koraka je da prvo pripremimo dokumentaciju, a potom će uslijediti raspisivanje međunarodnog arhitektonskog konkursa – kazao je Radojičić.

Generalni direktor M:tel Marko Lopičić, izjavio je da finansiranje konkursne dokumentacije predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje sa Banjom Lukom.

– Ovaj projekat ima i širi značaj od Banje Luke i poprima, na određen način, i regionalne okvire. M:tel je na sebe preuzeo obavezu finansiranja konkursne dokumentacije, a na osnovu toga će biti načinjen prvi korak ka novom kongresnom centru. To će omogućiti dalji postupak i raspisivanje međunarodnog tendera za idejno rješenje. Nadam se da ćemo stajati uz Grad i u narednim fazama realizacije ovog velikog projekta – zaključio je Lopičić i dodao da vrijednost ove donacije iznosi 25.000 KM.

M:tel je do sada do sada sarađivao sa Gradom u realizaciji brojnih projekata, a između ostalog, donirao je dječije igralište i teretanu na otvorenom u krugu „Akvane“. Ova kompanija je, pored toga, i jedan od najvećih sponzora ovogodišnjeg novogodišnjeg perograma.

Izradom konkursne dokuemntacije, načinjen je prvi korak u realizaciji velikog projekta izgradnje kongresne sale, s tim da je cilj da se u idućoj godini, na osnovu provedenog međunarodnog konkursa, izabere najbolje idejno rješenje ovog reprezentativnog objekta. Prema ranijim procjenama, okvirna vrijednost izgradnje ove sale iznosi oko 30 miliona KM, a objekat bi, osim kongresno – koncertne sale od oko 2.000 mjesta, uključivao i visokorangirani hotel. Poslije izbora idejnog rješenja, uslijediće aktivnosti na sklaapanju finansijske konstrukcije, a jedna od opcija je i da se objekat gradi po principu javno – privatnog partnerstva.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!