Magazin

Transrodnost se uklanja sa liste mentalnih oboljenja

Kancelarija stalnog koordinatora UN u Srbiji saopštila je da se u okviru ovonedjeljne Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi, transrodnost uklanja sa liste mentalnih oboljenja, čime se izvršava depatologizacija.

Umjesto toga, ističe se da nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost umjesto kao oboljenje, vidi kao stanje.

Loading...

“Na ovaj način, na međunarodnom nivou se vrši prvi korak ka depatologizaciji transrodnosti, a sve države članice, uključujući i Srbiju, počeće od 2022. da izveštavaju o primeni nove klasifikacije, što ostavlja dovoljno vremena za nacionalnu implementaciju ovog dokumenta, kao i za izvršavanje svih neophodnih promena na nacionalnim nivoima”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, patologizacija je duboko ukorjenjena u svim sferama društvenog života transrodnih osoba, počev od pravnog statusa, preko pristupa zdravstvenoj zaštiti, mogućnosti zapošljavanja, ali i svakodnevnog tretmana kako od opšte populacije tako i od najbližih članova porodice.

“Zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava, a diskriminacija u značajnoj mjeri utiče negativno na zdravlje. Definisanje transrodnosti u novoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB) na ovaj način omogućiće pristup transrodnih osoba zdravstvenoj zaštiti u skladu s polom koji oni doživljavaju kao svoj”, izjavio je šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Kako je istakao, to je naročito važno kada se sagledaju podaci po kojima seksualne manjine u evropskim zemljama imaju značajno lošije fizičko i mentalno zdravlje.

“Smrtnost transrodnih osoba je tri puta veća, a transrodne žene su i deset puta sklonije pokušaju samoubistva”, dodao je Ivanuša.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!