Kultura

Počelo je snimanje filma “Strahinja”

Počelo je snimanje filma “Strahinja”, novog, drugog po redu cjelovečernjeg igranog ostvarenja reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma “(A)Torzija” i dugometražnog igranog filma “Ljubav i drugi zločini”, premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevijekovne srpske epske pjesme Banović Strahinja.

Ovaj Strahinja je vrijedni, sportu predan i impulsivan mladi čovjek iz Malija.

Tri godine prije toga, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspjeva da dođe u Njemačku ali ih ipak vraćaju u Beograd.

Srbija možda ni nije Njemačka, ali je pristojna zemlja, gdje on može da se skrasi i otpočne novi život.

Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubijeđen da će im biti odobren azil.

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom.

Direktorka fotografije je Jelena Stanković, snimateljka filmova Prkatičan vodič kroz Beograd sa pjevanjem i plakanjem, “Rekvijem za gospođu J.” i “Zaveštanje”, a montažerka Vanja Kovačević.

Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Ćurović, Strahinja Blažić, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Film nastaje u produkciji kuća Art & Popcorn iz Srbije, francuske “Surprise Alley”, “Les Films Fauves” iz Luksemburga i bigarske “Choućkov Brothers”.

Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC, Francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, a potom i Eurimages, fond Savjeta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda, kao i u Beočinu.

Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!