Društvo

Sedmica sestrinstva: Medicinske sestre, tehničari i babice glavni pokretači

BANJALUKA – Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS nizom aktivnosti obilježili su Sedmicu sestrinstva u periodu od 6. maja do 12. maja.

Svake godine 12. maja širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, a ove godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom “Sestrinstvo – glas koji vodi: Zdravlje za sve!” na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingejl.

Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu, navedeno je u saopštenju UKC RS.

Medicinske sestre, tehničari i babice su glavni pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je 11. maja na Jahorini u prisustvu Ljiljane Ivančević, pomoćnice ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Nebojše Šešlije, direktora Bolnice “Srbija”, Željka Tepavčevića, predsjednika Konfederacije sindikata RS, i Bože Marića, potpredsjednika Konfederacije sindikata RS.

U prošli petak u UKC RS održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, predstavnici Konfederacije sindikata RS, predstavnici Sindikata doktora medicine RS, Dimitrije Trišić, te brojni zdravstveni radnici i gosti.

Na svečanoj akademiji Ljubici Trifunovski, medicinskoj sestri – laborantu UKC RS u penziji, i Miri Stojčić, medicinskoj sestri iz Doma zdravlja “Dr Jovan Rašković” iz Mrkonjić Grada, nagrade “Nada Trišić” za poseban doprinos i razvoj sestrinstva dodijelila je Živana Vuković-Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

Položeni su i vijenci na grob Nade Trišić, koja je tokom svog dugogodišnjeg rada kao glavna sestra UKC RS dala nemjerljiv doprinos razvoju sestrinstva.

Takođe, zahvaljujući njenom nesebičnom entuzijazmu i zalaganju za sestrinsku profesiju došla je na ideju te sa grupom kolega i koleginica 30. novembra 1998. godine osnovala Udruženje medicinskih sestara, tehničara regije Banjaluka.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!