Politika

Brisel: Stevandić iznio stav Srpske o vojnoj neutralnosti

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prezentovao je u Briselu stavove Republike Srpske o evroatlantskom putu BiH i pozvao se na stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Stevandić je na jubilarnom stotom Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Briselu, u raspravi u okviru treće sesije “Nezavršene aktivnosti NATO politike otvorenih vrata”, naglasio da će Srpska i dalje podržavati program Partnerstvo za mir i saradnju BiH sa NATO u okviru tog programa, na šta upućuju i regionalni i globalni bezbjednosni izazovi i vrijeme u kojem živimo.

Loading...

Ističući da u Parlamentarnoj skupštini BiH još nije izabrana delegacija u Parlamentarnu skupštinu NATO, Stevandić je iznio mišljenje da su u BiH trenutno legalna dva koncepta oko stavova o evroatlantskim integracijama i NATO, od kojih je, kako je rekao, jedan definisan u Zakonu o odbrani BiH, a drugi u stavu parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti.

Stevandić je zaključio da je i zakone i ustavna rješenja u vezi sa ovim i svim drugim pitanjima u BiH potrebno donositi konsenzusom predstavnika sva tri naroda, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, u raspravi o stanju evroatlantskog puta BiH, Gruzije i Ukrajine, kojom je moderirao šef Delegacije Letonije u Parlamentarnoj skupštini Ojars Eriks, prezentovao i različita viđenja u BiH oko evroatlantskog puta, što je, kako je rekao, u ovom trenutku predmet brojnih rasprava.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine izglasala stav o vojnoj neutralnosti, što je, kako je naveo, BiH stavilo pred nove izazove na putu ka članstvu u NATO.

Sarajlić je naglasio da nastavak unutrašnjeg dijaloga u BiH o evroatlantskoj budućnosti, kao i poštivanje zakona, deklaracija i rezolucija, te dokumenata i sporazuma koji se realizuju sa NATO-om nema alternativu.

Prema Sarajlićevim riječima, bilo kakav isključiv i jednostran pristup i odluke nisu put koji će doprinijeti dobrim rješenjima.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!