Politika

Političari Srpske ujedinjeni: Dodik, Cvijanović, Čubrilović, Govedarica i PDP osudili oslobađanje Orića

Istaknuto

  • Čubrilović: Oslobađajuća presuda Oriću potpuni krah pravosudnog sistema BiH
  • PDP: Presuda Oriću pokazuje u kakvom je stanju pravosuđe u BiH
  • Govedarica: Pravda za Srbe u BiH ne postoji
  • Cvijanović: Pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike
  • Dodik: Oslobađajuća presuda - najgora poruka srpskom narodu

Čubrilović: Oslobađajuća presuda Oriću potpuni krah pravosudnog sistema BiH

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske danas je najoštrije osudio oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću, koju je izrekao Sud BiH, ističući da je to nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović

„To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svjedoka potvrđu sva zvjerstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima“, naglasio je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da je drugostepena presuda Oriću zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da se konačno utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni.

„Ovo je uvreda za više od tri hiljade srpskih žrtava iz regije Birač. Spaljena srpska sela, ubijeni civili na kućnom pragu, krvavi pir bošnjačke vojske u selu Kravica na Božić 1993. godine i brojni drugi zločini nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice očito ne zanimaju ljude u pravosuđu BiH koji ovakvim presudama ruše i najmanje zrno povjerenja u ovoj zemlji“, istakao je predsjednik Čubrilović.

On je zaključio da je oslobađajuća presuda Oriću potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

PDP: Presuda Oriću pokazuje u kakvom je stanju pravosuđe u BiH

Presuda kojom je Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića od optužbi za zločine protiv Srba još jednom pokazuje u kakvom je stanju pravosuđe u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Partije demokratskog progresa (PDP).

“Ovakva presuda ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u Bosni i Hercegovini. Sramotno je što je prvenstveno Orić, čovjek odgovoran za stradanje velikog broja Srba u Podrinju, ponovo oslobođen čime je povjerenje u pravosudne institucije po ko zna koji put doživjelo krah”, stoji u saopštenju PDP-a.

Kako su naveli iz ove partije, ovim je potvrđeno da za zločince nema kazne, a za ubijene i mučene Srbe pravda ovdje nije dostižna.

Govedarica: Pravda za Srbe u BiH ne postoji

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica smatra da je današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i konačan dokaz da u Bosni i Hercegovini pravda za Srbe ne postoji.

“Ko će i kada odgovarati za srpske žrtve? Кo će odgovarati za poklane Srbe, silovane Srpkinje i pobijenu srpsku djecu? Očigledno niko, jer je pravda u rukama politike, a ne u rukama prava”, naglasio je Govedarica u pisanoj izjavi.

Vukota Govedarica
Vukota Govedarica

Govedarica kaže da je Oriću moralo da se sudi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kojem narodu pripada.

“Svaki drugi kriterijum je nova uvreda za srpske žrtve. Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt”, poručio je Govedarica.

Sud BiH danas je oslobodio Nasera Orića i Sabahudina Muhića od optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u i oko Srebrenice tokom rata u BiH.

Cvijanović: Pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je “oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike”.

“S obzirom na dosadašnju praksu Suda BiH, ovakva presuda je bila očekivana i samo je potvrdila naše sumnje u pristrasnost ovog takozvanog ‘pravosuđa'”, rekla je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Ona je istakla da će ovakva odluka produbiti nepovjerenje i negativno uticati na ionako krhke odnose u BiH.

“Ovakvom odlukom su, praktično, amnestirani svi monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom u Podrinju. Ako je ovo pravda namijenjena srpskom narodu u BiH, onda ne treba da nas čudi to što Srbi svakim danom sve manje vjeruju u zajedničku budućnost u BiH”, istakla je predsjednik Srpske.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Dodik: Oslobađajuća presuda – najgora poruka srpskom narodu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba.

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to suđenje farsa i namješteno da bi zločinci, kakav je Naser Orić, dobili satisfakciju u vršenju zločina.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

“BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe”, rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

Dodik je napomenuo da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svjedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude.

“Biti pripadnik srpskog naroda danas, u trenutku kada zločinca oslobađaju sudije, koje su sve, a nisu sudije, govori o tome šta možemo očekivati u BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH “pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH”.

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u cjelini”, dodao je Dodik.

Izvor
NNNNNNSRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!