Politika

Sastanak balkanske šestorke: Budućnost regiona je EU

Ministri spoljnih poslova balkanske šestorke potvrdili su tokom današnjeg sastanka da je budućnost regiona u EU, te da je to jedini okvir koji garantuje dalji razvoj i stabilnost regiona i Evrope.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je da se predano radi na ispunjavanju obaveza preuzetih na samitu u Londonu i prethodnim samitima, te pridaje pažnja Agendi povezanosti i realizaciji projektno orijentisanih aktivnosti, kao i jačanju regionalne ekonomske saradnje.

Tokom sastanka bilo je riječi i o važnosti Digitalne agende za zapadni Balkan i Agende za mlade, kao ključnih preduslova za dalji razvoj i prosperitet regiona.

Loading...

Darmanović je dodao da su mladi budućnost u koju se mora investirati.

On je naveo da Crna Gora i dalje čvrsto stoji iza inicijative za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope, koji bi doprinio boljoj povezanosti mladih, otvaranju novih radnih mjesta i pospješio dalji ekonomski razvoj.

Sastanak ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja, čiji je domaćin bio crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, održan je juče i danas u Budvi.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, Makedonije Nikola Dimitrov, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

Na skupu u Budvi su bili i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kao i generalni sekretari za period 2019-2024 Majlinda Bregu i Igor Lukšić.

Kao predstavnik zemlje domaćina ovogodišnjeg samita u Londonu učestvovala je ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, a u ime domaćina narednog samita, koji će biti održan u Poznanju u julu sljedeće godine, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!