Banjaluka

Novo zaduženje Banjaluke za izgradnju vodovodne mreže

Grad Banjaluka bi mogao dogodine imati na raspolaganju dodatnih 20 miliona KM koje bi u najvećoj mjeri bile usmjerene u izgradnju vodovoda na seoskom i prigradskom području.

Gradonačelnik Igor Radojičić za Srpskainfo otkriva da pregovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu od deset miliona evra. Najveći dio tog novca, ističe Radojičić, biće utrošen u gradnju vodovoda i kanalizacije, a manji dio i u nove mostove.

Ukazao je da su u protekle dvije godine uradili 20 lokalnih vodovoda, dok je njih osam još u izgradnji, među njima i najveći projekat, „Crno vrelo“, koji, po realizaciji, treba da dovede vodu do 20.000 potrošača rubnih u dijelovima Banjaluke i Prijedora.

Loading...

Radojičić, međutim, upozorava da je problem vodosnadbijevanja i dalje izražen, pogotovo kad je riječ o prigradskom i seoskom području.

Istovremeno direktor Vodovoda Zoran Popović, ističe da su potrebe mnogobrojne, ali i da samom preduzeću nije lako, pogotovo nakon što su prošle godine preuzeli mrežu od 750 kilometara seoskih vodovoda koja je jako zahtjevna za održavanje, s obzirom na veliku razuđenost mreže.

Ako se uzme u obzir novi kredit te tvrdnje koje stižu iz Vodovoda, moguće je da će građani u bliskoj budućnosti morati više novca izdvajati za potrošen kubik vode, a možda dobiti i novi namet, paušal za vodomjer. Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom iznosi 1,18 KM po metru kubnom.

Nacrtom gradskog budžeta za iduću godinu za nove vodovode i kanalizaciju predviđeno 1,1 miliona KM, ne uključujući kredit EBRD-a. Od tog novca urađeno je više manjih vodovoda u seoskim i prigradskim sredinama. Jedan od najznačajnijih projekata vezan je za gornje dijelove Česme, gd,e voda treba da dođe do oko 600 potrošača. Za iduću godinu planirano projektovanje mreže za treću i četvrtu visinsku zonu Starčevice i Obilićeva, izrada projekta za Krčmarice, te izgradnja rezervoara za Jagare i Krčmarice.

Gradonačelnik Radojičić procjenuje da Banjaluci u ovom trenutku treba najmanje 50 miliona KM da bi najveći dio grada i prigradskih naselja riješio probleme vodosnabdevanja.

Izvor
Srpska Info
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!