Društvo

Cigarete skuplje od 0,20 do 0,40 KM

Paklica cigareta u BiH od 1. januara 2019. godine biće skuplja u prosjeku od 0,20 do 0,40 maraka.

Proizvođači i distributeri duvanskih prerađevina dostavili su Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nove maloprodajne cijene cigareta i duvana koje će biti na snazi od početka iduće godine, a koje su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu koju je ranije donio Upravni odbor UIO.

Rok za dostavljanje novih maloprodajnih cijena cigareta i duvana bio je 30. novembar.

Prema novim kalkulacijama cijena koje je dostavila Fabrika duhana Sarajevo, pušači će u idućoj godini “auru” plaćati 5,20 maraka, “drinu” 4,90 maraka, a “divu” 4,50 KM, dok će za “rojal”, u zavisnosti od vrste, morati da izdvoje od 4,40 do 4,70 maraka.

Kompanija “Nelt” je takođe dostavila nove cijene svojih cigareta koje se kreću u rasponu od 4,70 do 6,40 maraka.

Od 1. januara “ld red”, “ld blu”, “ld pink” i “ld violet” koštaće 4,70 maraka, dok će razne vrste “karelije” koštati 5,70, a “džordž karelijas end sans” čak 6,40 maraka.

Nove cijene dostavilo je i predstavništvo Tvornice duhana Rovinj (TDR) u Sarajevu, a paklica njihovih cigareta od Nove godine koštaće od 4,50 do šest maraka. Tako će pušači za vrste “rotmansa” izdvajati od 4,50 do 4,70, a “danhila” od 5,50 do šest maraka.

– Pet vrsta “filtera” od 1. januara biće prodavano po cijeni od pet maraka, a “valter” i “laki” koštaće od 4,90 do 5,20 maraka – navedeno je u cjenovniku TDR-a.

Cjenovnik maloprodajnih cijena cigareta korigovao je i proizvođač “JT internacional”. Njihove cigarete će od prvog dana nove godine biti skuplje od 0,20 do 0,30 KM u odnosu na sadašnje cijene.

Na toj listi je “memfis” za čiju će paklicu pušači ubuduće morati da izdvoje 5,50 KM, cijena “kamela” iznosiće 4,90 KM, dok će “vinston” u zavisnosti od vrste plaćati od 5,20 do 5,30 maraka. Cijena paklica LD-a sa 4,40 skače na 4,60, odnosno 4,70 KM u zavisnosti od vrste.

“Filip Moris” nije mijenjao cijene cigareta za iduću godinu, tako da će pušači za “marlboro” izdvajati od 5,20 do šest maraka, koliko su plaćali i u ovoj godini. Sve vrste “čester” plaćaće od 4,30 do 4,50 maraka, a “iv” pet KM, kao i do sada.

Osim cigareta, poskupljuje i duvan, pa će od 1. januara 40 grama rezanog duvana Fabrike duhana Sarajevo koštati osam maraka, što je za 1,50 KM više nego u ovoj godini.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da će povećanje cijena uticati sigurno na smanjenje broja pušača cigareta i povećanje broja onih koji radije kupuju rezani duvan.

– Mnogi će radije kupovati duvan iz Hercegovine ili Semberije. Pravilo kaže da cijenu robe možete povećavati ukoliko nema alternativu, a u ovom slučaju rezani duvan je zamjena, jer je puno povoljniji. Prelaskom na duvan ušteda je očigledna – rekao je Pavlović.

Banjalučanka Dragana Galić, koja je dugogodišnji pušač, kaže da je očekivala nove cijene cigareta i da je, za sada, zadovoljna jer one koje konzumira nisu poskupjele. Iako su, kako kaže, cigarete i sada već preskupe, pokušaji prestanka nisu još urodili plodom.

– Cijena cigareta koje kupujem ostaje ista od januara, ali se i do sada znalo dešavati da poskupe naknadno. Vidjećemo šta će biti ovaj put – kazala je ova Banjalučanka.

Svako povećanje akciza na cigarete dovodi do smanjenja potrošnje duvanskih proizvoda, pokazalo je istraživanje “Unapređenje sistema oporezivanja duvanskih proizvoda u BiH – kako kreirati zadovoljavajuću politiku za društvo?”.

U dokumentu koji je izradio tim istraživača s Univerziteta u Banjaluci navedeno je da potrošnja duvanskih proizvoda u BiH ima tendenciju stalnog pada od 2005. godine, te da se od 2010. godine, nakon uvođenja akcizne politike, bilježi i blagi pad broja pušača.

Akcize

U UIO BiH su naveli da će se u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu, po paklici cigareta u idućoj godini plaćati proporcionalna akciza u visini od 42 odsto maloprodajne cijene i specifična akciza u iznosu od 1,65 KM po paklici. Po kilogramu duvana za pušenje u 2019. godini plaćaće se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Izvor
glassrspke
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!