Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Šokantne ispovijesti radnika iz BiH i Srbije zaposlenih u Sloveniji: Tuku ih i otimaju im zaradu

Dugi redovi pred slovenačkim konzulatom svjedoče da radnici iz BiH vjeruju da je Slovenija za njih obećana zemlja, ali mnogi su se gorko razočarali.

Da pojedini poslodavci u Sloveniji ugrožavaju prava radnika iz BiH potvrdila je nedavno i Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Kakav se horor krije iza ove konstatacije otkrivaju prijave koje su radnici uputili sindikalcima, kao vapaj za pomoć i zaštitu.

Pojedini poslodavci bukvalno otimaju od radnika stotine evra zarade, drže ih u gotovo ropskom položaju, a dešava se čak i da šefovi fizički nasrću na radnike nanoseći im ozbiljne povrede.

– Trebalo je da se javim doktoru, ali Alen S. mi to nije dozvolio. Psovao mi je Bosnu i moju porodicu i udario me šakom u vilicu. Ostao sam smiren i otišao u ambulantu, a oni su me uputili u bolnicu – navodi jedan radnik.

Kada je pozvao policiju, ekspresno je dobio otkaz.

– U tom otkazu on mene optužuje da sam kriv. Natjerao me je da to potpišem, a ja nisam kriv i hoću da mi isplati ono što sam zaradio – navodi ovaj radnik.

Ugovori

Dodaje da mu je poslodavac od prve plate odbio 850 evra za vizu, a potom mu „našao“ nekoliko stotina evra „još nekih troškova“, pa mu je čak i za gume na kamionu odbio 800 evra od plate. Tvrdi da za sve te odbitke nije dobio nikakav račun ni priznanicu.

Problem je upravo u tome što ljudi potpisuju sve što im neko poturi ne razmišljajući o posljedicama, kaže izvršni sekretar Nezavisnog sidikata radnika Slovenije, Boris Perš, koji godinama zastupa interese stranih radnika.

– Rijetkost je da se radnik učlani u sindikat čim dođe na rad u Sloveniju. Misle da im to ne treba i da im se u Sloveniji ne može desiti ništa loše. U Sloveniji, kao i svugdje na svijetu, ima dobrih i loših poslodavaca, i onih koji rade pošteno i po zakonu, ali i prevaranata – kaže Perš i navodi da se radnici najčešće sindikatu obrate tek kada je šteta već učinjena i kad je teško zaštititi njihova prava.

Navodi da se vozačima zakida na zaradi kroz nelegalan obračun plata po kilometru, čime mnogi od njih izgube i po 500 do 800 evra mjesečno. Uz to, vrijeme provedeno na utovaru, istovaru i poslovima oko dokumentcije za teret, umjesto u radno vrijeme računa im se kao odmor. Uskraćivanjem odmora ugožava se i bezbjednost vozača. Kako to izgleda, svjedoči i prijava jednog vozača iz Srbije.

– Gazda nas tjera da radimo kao robovi, ne da nam da idemo kući po dva mjeseca i više, spavamo u kamionima i vikendom ostajemo na putu, a to nam ne plaća. Uzima od nas kamione i na njima zapošljava nove vozače iz BiH, a nas tjera i vrijeđa. Plate su male za takav posao, oko 1.100 evra – navodi ovaj šofer.

Bez godišnjeg odmora

Prema svjedočenju jednog vozača iz Srpske, u Sloveniji ima vozača iz Srbije koji voze drumovima EU i po dvije godine bez godišnjeg odmora i odlaska kući.

Još gore probleme imaju građevinci iz BiH i Srbije, zaposleni u pojedinim firmama u Sloveniji.

– Oni te radnike ne angažuju u Sloveniji, nego ih šalju u Njemačku, često bez odgovarajuče dokumentacije i bez novca, pa ih onda tamo njemačke vlasti progone kao ilegalce i deportuju ih. Plaćaju ih nezakonito, na ruke i po mizernim satnicama. Dešava se da im kažu: „Idite vi kući u Bosnu, mi ćemo vam poslati platu“. Oni odu i platu, naravno, nikad ne vide – navodi Perš.

Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale Sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine je više od 13.000 radnika iz BiH dobilo radne dozvole u ovoj zemlji.

Sporazum omogućava radnicima da dobiju radnu vizu na tri godine, s tim da prvu godinu moraju ostati kod istog poslodavca, a kasnije mogu slobodno mijenjati poslove, na isti način kao i radnici Slovenci. Perš kaže da je ovo dobro rješenje, ali da ne garantuje potpunu zaštitu radničkih prava.

– Sporazum je, kao i drugi propisi, namijenjen poslodavcima koji rade legalno – kaže Perš.

Navodi da uskoro i Srbija treba da ratifikuje sporzum o zapošljavanju, vrlo sličan onom koji već ima BiH, pa je to prilika da na osnovu iskustva susjeda povedu računa o interesima svojih radnika.

– U svakom slučaju, radnici ne treba da idu u Sloveniju preko sumnjivih posrednika, nego preko državnih agencija – poručuje Perš.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Moamer Bandić je nakon posjete Sloveniji poručio da će BiH zaštiti interese svojih državljana.

Sumnjivi posrednici

Šofere iz BiH pelješe i sumnjivi posrednici, koji im, uz blagoslov poslodavaca, „sređuju“ polaganje „koda 95“, ispita neophodnog za vozače kamiona u EU.

– Ranku P. sam dao 2.335 evra za zaposlenje u Sloveniji. Trebalo je da plati kvalifikaciju, koju sam položio u Ljubljani. Nije platio, iako sam mu dao pare, tako da diplomu nemam kod sebe. Pare sam mu dao u više rata, ostavljajući ih kod direktorke firme – navodi prevareni šofer.

Sa zemljakom u kafani

Radnike iz Srbije i BiH često varaju zemljaci: poslodavci, šefovi ili posrednici porijeklom iz ovih zemalja, koji “igraju” na povjerenje.

– Nebitno je ko je koje nacije, ima prevaranata i među Slovencima. Važno je znati da je zapošljavanje ozbiljna stvar; to se ne rješava u kafani, nego potpisivanjem na zakonu zasnovanog ugovora – kaže Boris Perš, dodajući da bi najsigurnije bilo da ugovor, prije potpisivanja, pogleda sindikalac.

Izvor
srpskainfo/Milkica Milojević
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button