Politika

Poslanici NSRS izabrali potpredsjednike

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u nastavku prve redovne sjednice, izabrali su potpredsjednike ove institucije.

Za potpredsjednika NSRS izabrana je Sonja Јovičević Karadžić, na prijedlog Kluba SDS-a.

Loading...

Iz reda bošnjačkog naroda izabran je kandidat Kluba “Zajedno za BiH” Senad Bratić, a na prijedlog SNSD-a izabrana je Željka Stojičić iz reda hrvatskog naroda. Za potpredsjednika je izabran i Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

Tok rasprave:

11.45 – Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je da izbor četvrtog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske građane Srpske neće koštati 400.000 KM, kako tvrdi opozicija.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja upitala je opoziciju za koliko ljudi je trenutno raspisan konkurs za rad u zajedničkim institucijama BiH prije formiranja nove vlasti na nivou BiH.

Poslanik PDP-a Јelena Trivić smatra da je u prošlom sazivu parlamenta Republike Srpske napravljen presedan izborom četvrtog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda najveće opozicione stranke, kojeg ne bi trebalo da se drži sadašnji skupštinski zaziv.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić, replicirajući Mazalici, rekao je da je nepotreban izbor četvrtog potpredsjednika parlamenta Srpske jer će on mnogo koštati građane koji će, kako je rekao, plaćati političku korupciju.

11.05 – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da Draška Stanivukovića /PDP/ ne smatra narodnim poslanikom jer nije položio zakletvu u parlamentu Srpske. Tokom skupštinske rasprave o izboru potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, Žunić je pozvao Stanivukovića da se pripremi za polaganje zakletve, koju je danas položio i Igor Crnadak /PDP/.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da će četvrti kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Milan Petković iz Ujedinjene Srpske koštati građane u naredne četiri godine 400.000 KM, te upitao šta će konkretno doprinijeti Petković za građane da opravda ova sredstva.

Poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da Ustav Srpske predviđa dva do četiri potpredsjednika Narodne Skupštine, dodajući da je “slobodna volja poslanika u parlamentu Srpske da li će izabrati dva, tri ili četiri potpredsjednika parlamenta”.

Šef kluba Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić istakao je da Stanivuković u svom obraćanju mora voditi računa o dignitetu parlamenta Srpske i da poslanici “neće trpiti njegov šou”.

10.35 – Klub poslanika SDS-a predložio je Sonju Јovičević-Karadžić za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Klub poslanika Ujedinjennje Srpske za potpredsjednika Narodne skupštine predložio je Milana Petkovića, dok je Klub poslanika “Zajedno za BiH” za potpredsjednika skupštine predložio Senada Bratića iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon redovne sjednice, zakazana je i prva posebna sjednica skupštine na kojoj bi trebalo da budu birani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH.

Po hitnom postupku biće razmatran prijedlog zakona o republičkoj upravi, kojim je predviđeno drugačije strukturiranje Vlade Republike Srpske.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!