Društvo

General Mladić dolazi na četiri dana

General Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i ćerke u Beogradu, pišu beogradske “Večernje novosti”.

“Večernje” navode da je Vlada Srbije juče odlučila da izda garancije da će obezbjeđivati Mladića na svojoj teritoriji i vratiti ga nazad u pritvor.

Loading...

List ističe da su obavljene sve bezbjednosne provjere i garantuje se da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi, a garancije je nedavno dala i Republika Srpska.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, odbrana generela Mladića bi u ponedjeljak, 10. decembra trebalo da podnese i zvaničan zahtjev sudskom vijeću.

Prije odluke suda, tužilaštvo ima rok od deset dana da iznese svoje mišljenje o ovom zahtjevu, a vijeće će tek poslije toga razmatrati da li da Mladiću dozvoli da obiđe grobove najbližih.

Prvobitna namjera je bila da Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra da bi prisustvovao davanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali će zbog kratkih rokova pokušati da zatraži neka druga četiri dana.

“Večernje novosti” pišu i da je ad hok postavljeno tročlano vijeće u žalbenom postupku odbilo zahtjev tužilaštva da se poništi odluka sudije Žan-Kloda Antonetija o izuzeću sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Li Daćuna zbog pristrasnosti, tako da u Mladićevom Žalbenom vijeću neće biti promjena, te će pravosnažnu presudu donijeti sudije koje je Antoneti postavio.

Mladićev branilac Dragan Ivetić objašnjava da tužilaštvo više nema pravo na žalbu o tom pitanju.

“Ovo je velika pobeda prava i uspeh odbrane. Očekujemo da će ovo veće biti pravednije i da će general konačno imati fer suđenje, koje je izostalo proteklih godina”, rekao je Ivetić za “Večernje novosti”.

Ivetić je izrazio uvjerenje da odbrana ima veliku šansu da im bude uvažena žalba na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Odbrana sada privodi kraju prikupljanje i obradu novih dokaza, raznih dokumenata i svjedoka do kojih nisu mogli da dođu tokom suđenja. Njih treba da prilože do kraja godine, kada im ističe rok.

Prema pisanju “Večernjih”, tužilaštvo u Hagu krilo je određenu dokumentaciju od odbrane, koja sada analizira te papire tražeći da li ima nešto validno što se može iskoristiti u žalbenom postupku.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!