Politika

Intervju / Adam Šukalo: Moj izbor da svoju borbu nastavim samo i isključivo sa građanima

Bosna i Hercegovina nema budućnosti s ovakvim političkim elitama. Vlast će funkcionisati prije svega u interesu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, a građani kad to shvate onda će se i pobuniti na ulicama i trgovima širom naše zemlje.

Rekao je ovo u intervjuu bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Adam Šukalo. 

Loading...

Gospodine Šukalo, najavili ste povlačenje iz profesionalne politike, kojom ste se bavili proteklih petnaestak godina. Zašto?

ŠUKALO: Došlo je vrijeme da malo “stanem na loptu”, da razmislim o svemu, a najviše o tome da li se u ovakvom nakaradnom političkom sistemu – u kojem caruje sistemska korupcija i anticivilizacijski Izborni zakon – više uopšte vrijedi i boriti.

Više od godinu dana o tome razmišljam i početkom godine sam bio donio odluku da ne izlazim na izbore i predložio opoziciji da bojkotujemo izbore. Naravno, niko me nije poslušao, a onda sam i ja imao veliku želju da pokušamo još jednom da srušimo režim po njihovim pravilima igre.

Naravno, danas sam više nego ikad uvjeren da u ovakvom izbornom sistemu i – nazovi pravosuđu – u BiH nikad neće doći do promjena. Da zaključim, moja odluka nije izraz bilo kakvog ličnog nezadovoljstva, već racionalnog promišljanja šta nas ubuduće čeka s političkim elitama kojima ovakav sistem odgovara.

Na proteklim izborima kao kandidat za Parlament BiH dobili ste povjerenje skoro 21.000 birača, ali je umjesto Vas po osnovu kompenzacijske liste mandat zastupnice dobila Mira Pekić, iako je osvojila 18.000 glasova manje. Kako svojim biračima obrazlažete odlazak iz političkog života?

ŠUKALO: Kao što vidite, nemam razloga da budem nezadovoljan. Lični rezultat koji sam ostvario kao nestranačka ličnost na listi PDP-a je fantastičan. U izbornoj jedinici 1, u kojoj sam ja bio na listi, SNSD, SDS i PDP su dobili po jedan mandat u PDPSBiH, što je sjajan rezultat za PDP koji je ostvario blizu 28 posto u ovoj izbornoj jedinici. Gospodin Borenović je imao više ličnih glasova od mene u izbornoj jedinici 1, a meni kao satisfakcija ostaje činjenica da sam imao najviše ličnih glasova u gradu Banjaluci.

Što se tiče kompenzacione liste, ja iz principa nisam želio da budem na toj listi jer sam prošli put na taj način ušao u NSRS. Taj broj glasova 20.927, iako nije rezultovao mandatom u PDPSBiH, ogromna je odgovornost i obaveza prema građanima koji su me podržali.

Ja u izbornoj kampanji nisam gostovao na TV-u, nisam imao bilborde, plakate, već se moja kampanja svodila na direktnu komunikaciju sa građanima kako lično, tako i putem društvenih mreža. Zato što sam odgovoran, ne želim da građane koji su me podržali dovodim u zabludu i govorim im kako je moguće u ovakvom izbornom sistemu da za četiri godine dođe do promjena. Znam da su me podržali da bi se desile promjene u društvu, a ne da bih ja samo dobro živio.

Kao poslanik u NSRS zalagali ste se za ukidanje “bijelog hljeba”, ali ste ipak po okončanju mandata podnijeli zahtjev za korištenje te privilegije. Cjelokupan iznos novca koji ćete dobiti po tom osnovu namjeravate donirati u humanitarne svrhe. Međutim, mnogi Vam spočitavaju da je to obični populizam. Kako to komentarišete?

ŠUKALO: Ne samo da sam se zalagao, već sam 2016. godine predložio dva zakona koja su definisala ukidanje ove neopravdane privilegije kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Nažalost, te 2016., iako je moj prijedlog u nacrtu dobio jednoglasnu podršku, kad se u plenumu pojavio u formi prijedloga zakona on je oboren glasovima skupštinske većine.

Nakon isteka mog mandata, ja sam najavio da tu privilegiju neću koristiti u lične svrhe, već da ću je donirati u humanitarne i druge svrhe onima kojima je to najpotrebnije. Naime, ja ne želim da taj novac ostane neraspoređen i da ga koriste za privilegije upravo oni koji nisu dozvolili da se ta neopravdana privilegija ukine. Da bih donirao ta sredstva, ona mi moraju biti odobrena i samo iz tog razloga sam podnio taj zahtjev, kako sam prethodno i najavio.

Onima koji govore da je to populizam poručujem da i oni vide kako je biti populista i odreći se mjesečno preko 2.500 KM. Poruka je jednostavna. Probajte, nije teško. Ljepota je u darivanju.

Rekli ste da nastavljate borbu, ali ovaj put ne kao političar, već u okviru svoje struke – inače ste diplomirani pravnik. Mnogo puta ste ponovili da ne vjerujete u bosanskohercegovačko pravosuđe, a jedan od brojnih primjera je neriješeni slučaj smrti Davida Dragičevića. U čemu će se ogledati ta Vaša borba, za koju ste na društvenoj mreži Facebook dobili ogromnu podršku?

ŠUKALO: Ogledaće se u građanskom i društvenom aktivizmu, prvenstveno baziranom na borbu koja je neophodna da se promijeni potpuno kompletan pravosudni, ali i izborni sistem u BiH.

Ja ne mislim da prestanem da se borim, samo ne želim da to radim u okviru političkih partija koje su svojim postizbornim pristupom legalizovale ovakav protuzakonit izborni proces u kojem pravosuđe služi isključivo da isti verifikuje, a sistemsku korupciju koju stvaraju političari nikad ne procesuira.

Građani se moraju sami organizovati jer političke elite nikad od ove države neće napraviti normalan prostor za život. Zato je moj izbor da svoju borbu nastavim samo i isključivo sa građanima.

Šta biste izdvojili kao lični uspjeh obnašajući mandat poslanika u NSRS u protekle četiri godine?

ŠUKALO: Najveći lični uspjeh je to što se nisam prodao i stavio u funkciju onih koji su sistemskom korupcijom uništili privredno-finansijski sistem naše države, koji za direktnu posljedicu ima ovaj ekonomski egzodus mladih i radno sposobnih u zapadne zemlje.

U smislu političkog rada u NSRS, smatram da je moj najveći uspjeh što sam zajedno sa Davorom Dragičevićem i grupom “Pravda za Davida” na sjednici skupštine kada je razmatran izvještaj Anketnog odbora natjerao Okružno tužilaštvo da izda Naredbu o provođenju istrage za ubistvo Davida Dragičevića. Naime, do tog dana nadležno tužilaštvo nije željelo da povuče taj prvi i osnovni korak, čime je potvrđeno da postoji osnov sumnje da je izvršeno ovo teško krivično djelo. Upravo nakon te Naredbe svi u BiH su mogli da vide da pravosuđe u našoj državi ne funkcioniše i da ne postoji pravna država.

Prema Vašem mišljenju, kako će funkcionisati buduća izvršna i zakonodavna vlast na nivou RS-a, ali i države BiH? Kakva je uopšte budućnost pred našom zemljom?

ŠUKALO: Bosna i Hercegovina nema budućnosti s ovakvim političkim elitama. Vlast će funkcionisati prije svega u interesu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Građani kad to shvate onda će se i pobuniti na ulicama i trgovima širom naše zemlje.

Možemo li u nekom narednom periodu očekivati povratak Adama Šukala u profesionalne političke vode? Od čega to zapravo zavisi?

ŠUKALO: Nikad ne reci nikad! Zavisi samo od jedne činjenice, a to je da li će doći do usvajanja novog Izbornog zakona koji će omogućiti organizovanje izbora po međunarodnim standardima. To su uslovi za promjene u našem društvu koji u načelu mogu dovesti i do pravne države.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!