Politika

Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH traže izmjene Ustava i Izbornog zakona

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

Hrvatski sabor poziva na izmjene bosanskohercegovačkog Ustava i Izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

U prijedlogu Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju je usvojio Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se da je “za uspješno funkcionisanje BiH na svim nivoima ključno da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost”.

Loading...

To je prva od šest tačaka Deklaracije, dokumenta na 20 stranica koji je Sabor objavio na svojoj stranici na internetu, u kojoj se ističe marginalizovanost Hrvata u BiH.

Uz višekratno isticanje podrške suverenitetu BiH i saradnji Republike Hrvatske s njom, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njenom putu prema EU, u dokumentu se podupiru “napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana” te osigurati jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

U ostalim tčkama se naglašava da će “samo puna primjena Ustava BiH kojim je ona definisana kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda i građana BiH, s potpunim mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda te zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijelom državnom području, omogućiti jednakopravnost konstitutivnih naroda i BiH u cjelini, u skladu s najvišim evropskim standardima”.

Naglašava se i da “Hrvatski sabor očekuje rasvjetljavanje svih dosad nerazriješenih slučajeva ubistava Hrvata u BiH, od povratnika do najviših funkcionera, te učinkovito procesuiranje ratnih zločina uz potpuno jednak tretman pripadnika svih naroda i uklanjanje bilo kakvih političkih konotacija takvih slučajeva, što uključuje i tretman svih ratnih operacija uz puno uvažavanje međudržavnih sporazuma na kojima su bile pravno utemeljene, te potiče jačanje saradnje nadležnih institucija RH i BIH”.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!