Društvo

Dnevno 500 tona hrane završi na deponijama u BiH

Na deponijama u BiH svaki dan završi oko 500 tona hrane zbog isteklog roka trajanja ili viška u ugostiteljskim objektima i pekarama.

“Velike količine hrane završavaju na deponijama u gradovima širom BiH. Ta loša pojava zabrinjava, jer podaci UNICEF-a ukazuju da svaki peti stanovnik BiH živi ispod granice siromaštva”, rekli su u Ombudsmanu.

U Kantonalnom preduzeću KJKP “Rad” d.o.o. Sarajevo kažu da se kod njih na deponiji iz dana u dan mogu vidjeti sve veće količine bačene hrane, a da u javnim kuhinjama broj korisnika raste.

Loading...

U Regionalnoj deponiji Banjaluka “Depot” kazali su da je teško utvrditi tačne količine hrane koje završe na deponijama, jer ona koja potiče iz domaćinstva dolazi izmiješana sa komunalnim otpadom, ali da se te količine od ukupnog otpada kreću od jedan do dva odsto.

Građani smatraju da je pored povećanja svijesti, potrebno i da se donesu određeni zakoni kojim bi se taj problem trajno regulisao.

“Na putu od mjesta proizvodnje do mjesta konzumacije dosta se hrane kvari, koja se mora baciti. Isti je slučaj nedozvoljene trgovine i uvoza, zbog nedostatka propisa, zbog čega često ispravna hrana završava njenim uništavanjem”, rekli su u Ombudsmanu za zaštitu potrošača u BiH.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH ističu da potrošači mogu znatno uticati na smanjenje otpada od hrane, te da bi trebalo nastojati hranu uvijek kupovati planski, te čuvati na odgovarajućim temperaturama kako bi se produžile svježina i trajnost.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!