Društvo

Uređenje obala i korita Vrbasa: Završene dvije trećine radova

Završeno je više od dvije trećine radova na izgradnji obaloutvrde i uređenja korita Vrbasa na potezu kod trnskog mosta, u okviru velikog projekta zaštite od poplava, vrijednog više od 11 miliona KM.

U prvoj fazi radova, koje finanasira Razvojni program UN-a (UNDP) i Gradska uprava, biće izgrađeno 700 metara obaloutvrde i uređeno 300 metara riječnog korita. Vrijednost prve faze iznosi više od 900.000 KM, a radovi su počeli u septembru.

Loading...

-Prvobitno je planirano da se izgradi 600 metara obaloutvrde ali ćemo uspjeti izraditi i dodatnih 100 metara – kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Do sada je uređena lijeva strana obale, a radovi se trenutno izvode na desnoj. Nizak vodostaj Vrbasa omogućava nesmetano izvođenje radova.

-U toku je izgradnja obaloutvrde i zemljane konstrukcije na desnoj obali – ističu u nadležnom odjeljenju i dodaju da su iz korita već izvađene sve veće kamene formacije koje su smanjivale protok Vrbasa, čime su hidrološki uslovi poboljašani i povećan protok vode.

Podsjećamo da je s ciljem prevencije od popalava, Grad sa UNDP-om kao partnerom uradio veliki projekat uređenja i zaštite obale Vrbasa. Urađen je idejni projekat za 20 kilometara toka Vrbasa na području Banje Luke i glavni projekat za deset kilometara dužine vodotoka

Ovaj projekat je iniciran poslije katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine i usmjeren ka tome da se poveća propusna moć samog korita.

Prema dogovoru sa UNDP-om, ova organizacija je u prvu fazu ovog projekta uložila 660.000 KM, a Grad 270.000 KM. Nastavak radova zavisi od obezbjeđenih sredstava.

Izvor
gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!