Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Pokreću sistem zaštite usjeva preko interneta

Zaštita usjeva i voćnjaka, poljoprivrednicima u Republici Srpskoj biće znatno olakšana od iduće godine.

Korišćenjem veb i mobilne aplikacije, koju su razvile stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, proizvođači će imati sve podatke o vremenskim uslovima, ali i mogućim pojavama bolesti i štetočina, kao i preporuku stručnjaka kako da djeluju i preventivno zaštite usjeve.

U sistemu je 50 mjernih stanica raspoređenih širom Srpske, a poljoprivrednici će moći putem aplikacije na računaru ili mobilnom telefonu da pronađu mjernu stanicu koja je najbliža njihovoj parceli i saznaju sve potrebne informacije o mogućnosti pojave bolesti i štetočina i preventivno djeluju.

Sistem omogućava da se blagovremeno reaguje čime se olakšava posao uzgajivačima i omogućava da se na vrijeme pripreme, da koriste povoljnije pesticide s ekološkog stanovišta i da smanje troškove proizvodnje, a to znači i dobijanje kvalitetnijeg i zdravijeg proizvoda. Stanice su potpuno autonomne podatke prikupljene senzorima, a šalju ih automatski na internet. Najinteresantniji parametri su za temperaturu, relativnu vlažnost vazduha, vlaženje lista i količina i intenzitet padavina.

Podaci mjerne stanice koja se nalazi u Novom Selu na imanju Poljoprivrednog dobra „Semberija“ od velike su koristi prilikom planiranja ratarskih radova.

Izvor
Srpska info
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button