Banjaluka

U Banjaluci zagađenje i do šest puta manje zbog prelaska na bio-masu

Vazduh u novembru ove godine, prema svim parametrima, bio je znatno boljeg kvaliteta u poređenju sa novembrom 2016. godine, kad se Banja Luka grijala na staru toplanu, pokretanu na mazut.

Pokazuju ovo komparativni podaci o kvalitetu vazduha u sezoni grijanja, koje je uradilo Odjeljenje za komunalne poslove, na osnovu rezultata mjerenja zagađenosti vazduha u Banjoj Luci.

Loading...

Ovi podaci, koji su priloženi u analizi, egzaktno dokazuju da je prelazak na grijanje na bio masu u posmatranom periodu doveo do znatnog smanjenja zagađenja, što je posebno izraženo kad je u pitanju zabilježena emisija sumpor-dioksida.

Prema ovim podacima, koncentracije svih zagađivača prije dvije godine u grijnoj sezoni bile su veće od istih parametara u ovoj godini. Najveće smanjenje zagađenja zabilježeno je kod koncentracija sumpor-dioksida i lebdećih čestica gdje su vrijednosti u 2018. godini i po nekoliko puta niže, u odnosu na 2016. godinu, kad se grad grijao na staru toplanu.

Poređenja radi, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad grijao na mazut, iznosila je 29,68 mikrograma po kubnom metru, dok je u novembru ove godine, kad se grad grijao na bio masu, bila skoro šest puta manja, odnosno iznosila je 5,41 mikrograma po kubnom metru.

Slični podaci zabilježeni su i kod izmjerene emisije lebdećih čestica. Tokom proteklog mjeseca zabilježena je srednja vrijednost od 31,54 mikrograma po kubnom metru, dok je, poređenja radi, u novembru 2016. godine izmjereno dvostruko veće zagađenje (iznosilo 65,34 mikrograma).

– Ukoliko se objedine svi podaci, uključujući i koncentracije zagađivača i klimatske parametre, vidimo da je kvalitet vazduha u novembru ove godine znatno bolji nego u novembru 2016. godine – zaključeno je iz resornog odjeljenja.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!