Kultura

“Јužni vetar” oduševio Čikago (VIDEO)

U Čikagu je održan šesti Festival srpskog filma, tokom kojeg je prikazano sedam igranih i dokumentarnih filmova najnovije srpske produkcije.

Festival je bio u znaku obilježavanja 100. godina završetka Velikog rata i srpsko-američkog prijateljstva, koje su inicirali američki predsjednik Vudrou Vilson i Mihajlo Pupin, a tim povodom priređena je i panel izložba “Tamo daleko 1918-2018”.

Loading...

Festivalski hit bio je film “Јužni vetar”, koji je zbog ogromnog interesovanja publike čak i repriziran.

U znak sjećanja na legendarnu jugoslovensku glumicu Milenu Dravić prikazan je film reditelja Miloša Radovića “Mali film o velikoj Mileni”.

Pažnju publike privukli su i dokumentarni filmovi “Otvorenih očiju” autora Marka Novakovića i film Miodraga i Dušana Miljkovića “Oko Sokolovo”, kao i “Meso” autora Saše Hajdukovića, rađen koprodukciji Republike Srpske i Srbije.

Specijalni gost festivala bio je reditelj Slobodan Šijan, čiji je film “Ko to tamo peva”, proglašen za najbolji srpski film svih vremena, a prikazan je u novom ruhu, digitalno restauriran. Na kraju manifestacije učesnicima su uručena priznanja – povelje i specijalne plakete festivala, a nagrada publike i priznanje za najbolji film festivala pripalo je filmu “Јužni vetar”.

Reditelj filma ponio je povelju za najbolji film, a glavni glumac Miloš Biković – povelju i priznanje za najboljeg glumca festivala.

Direktorka festivala Slavica Petrović izrazila je zadovoljstvo zbog uspjeha manifestacije.

– Film “Јužni vetar” morali smo da repriziramo u prvom danu prikazivanja, ali ni to nije bilo dovoljno, jer su karte odmah planule, pa smo odlučili da ga ponovimo već 12. decembra. Već smo počeli pripremu za prikazivanje našeg najboljeg filma iz ovogodišnje srpske filmske produkcije “Kralj Petar Prvi”. Sa velikim producentom i našim najvećim filmskim glumcem smo se dogovorili da distribuiramo film u SAD i Kanadi. Za taj film među našim ljudima postoji ogromno interesovanje – kazala je ona.

Dogovoreno je da premijera filma “Kralj Petar Prvi” za Ameriku bude u Čikagu, krajem januara ili početkom februara.

Izvor
Agencije
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!