Kultura

Film Lica Lafore biće prikazan na AKH klinici u Beču

Film Lica Lafore biće prikazan na dvije specijalne projekcije na AKH klinici u Beču. Projekcije na kojima je najavljeno prisustvo brojnih uglednih ličnosti iz svijeta nauke i medicine države Austrije održaće se 18. i 20. decembra.
AKH klinika u Beču

Prikazivanje filma Lica Lafore organizovano je u saradnji predstavništva Republike Srpske u Beču, AKH državne bolnice i univerzitetske klinike te medicinskog fakulteta u Beču.

“Allgemeines Krankenhaus” poznatija pod imenom AKH je univerzitetska klinika u Beču. Ova bolnica osnovana je 1694. godine i jedna je od najvećih u Evropi, treća po veličini u svijetu, ujedno najveća i najpoznatija medicinska ustanova u Austriji. AKH je i sjedište medicinskog univerziteta u Beču.

Beč i AKH imaju dugogodišnju i svjetski priznatu reputaciju vrhunskog medicinskog centra na svim poljima medicine, ne samo zahvaljujući najmodernijoj medicinskoj tehnici, već i zbog visoke velikog broja prestižnih naučnih dostignuća kao i najnovijih pristupa u liječenju teških oboljenja.

Film “Lica Lafore”, biće dio nastavnog programa srednje škole “Abraham Linkoln” u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Ovaj višestruko nagrađivani film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija “Ionis Pharmaceuticals” u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.
Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!