Politika

Predsjedništvo BiH: Usvojen zaključak o zaštiti imovine BiH u Hrvatskoj

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o sprovođenju Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnostima na zaštiti i vraćanju imovine iz BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, te zadužilo Ministarstvo inistranih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru UN, u kojoj će ga obavijestiti o kršenju navedenog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiće pismo predsjedniku i premijeru Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu sa međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise, te u skladu sa njim, izvršiti vraćanje sve imovine BiH u Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Loading...

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici zadužilo šefa pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Savjet ministara je zadužen da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom zaključka sa sjednica Savjeta ministara i Predsjedništva, koje su održane 3. jula, preduzete da bi bila obezbijeđena zaštita i vraćanje imovine fizičkih i pravnih lica iz BiH i imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj.

Zaduženo je i Pravobranilaštvo BiH da u vezi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene Aneksa G, koordiniše sa entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz BiH, te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu BiH svakih šest mjeseci.

Predsjedništvo BiH, zbog zaštite imovine iz BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Hrvatske kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u ovoj zemlji i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine BiH u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Na današnjoj sjednici, primljen je k znanju izvještaj Savjeta ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Donesene su odluke o prihvatanju amandmana na sporazum o grantu Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim kreditom, Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH.

Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje memoranduma između nadležnih entitetskih i BiH institucija vezanog za unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH u okviru razvojne saradnje između Češke i BiH.

Odobren je i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva kulture i turizma Kine o olakšavanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH.

U saopštenju je navedeno da su donesene odluke o pristupanju Konvenciji Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji i izmjenama i dopunama Aneksa konvencije o identifikacionim dokumentima pomoraca.

Donesena je i odluka o prihvatanju Aneksa V Sporazuma između BiH i Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštva u BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pokroviteljstvo međunarodne investicione konferencije “Sarajevo biznis forum”, koja će biti održana u Sarajevu od 17. do 18. aprila 2019. godine.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!