Društvo

Sjećanje na Minelu Zukić: Djevojka čiji organi su spasili tri osobe (VIDEO)

Minela Zukić iz Zavidovića je djevojka koja je u osmom mjesecu 2014. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći zadobila, po život opasne povrede i podlegla. Teško je bila povrijeđena i njena sestra Amela. Za volanom je bio Minelin mladić Kemo Selimović, kako Minelin otac Sead tvrdi, čestit momak.

Minela je nakon nesreće pala u komu, a nakon dva dana njen otac je u bolnici potpisao saglasnost da se njeni organi daruju onima kojima su neophodni. Tri osobe su dobile organe dvadeset-petogodišnjakinje. Minela je bila diplomirana pravnica, upisala je magistarski u Sarajevu i položila sve ispite, ali do odbrane magistarskog rada nije stigla.

Loading...

Otac i sestra su nakon Mineline smrti pokrenuli akciju, kako bi sačuvali sjećanje na nju, ali i podigli svijest javnosti o doniranju organa.

Obratili su nam se sa namjerom da podijelimo njihovu priču i njihovu poruku prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, molimo vas, mi smo porodica Zukić, jedna tradicionalna bosansko-hercegovačka porodica sa sela.

Prije četiri godine izgubili smo kćerku Zukić Minelu u saobraćajnoj nesreći, i druga naša kćerka Amela bila je učesnik te strašne nesreće, ostala je trajni invalid.”

“Nakon svega toga mi smo, supruga i ja smogli snage i donijeli tešku ali humanu odluku bez ičijeg pitanja i nagovora, sami smo donijeli odluku da doniramo Mineline organe. Bila je to prva kadaverična transplatacija ikada u Kantonalnoj bolnici Zenica odnosno druga u FBiH.

Nismo stali na svemu tome, smogli smo snage i osnovali smo Fondaciju “Minelino srce” sa glavnim ciljem da promovišemo plemenitu ideju o potpisivanju donorskih kartica i doniranju organa. Fondaciju vodimo kćerka Amela, supruga i ja.

Ne, nismo imali ama baš nikakvu pomoć i podršku od bilo kakvih institucija i mnogih srodnih udruženja. Odlučili smo da istrajemo u svojoj borbi pa vas molimo ako možete da objavite linkove naših Facebook stranica, to su dvije različite stranice odnosno različitih sadržaja. Na naše obje stranice Sjećanje na Minelu Zukić i Fondacija “Minelino srce” nalazi se preko 50 videozapisa koje smo sami snimili i objavili i preko 50 bilješki o raznim životnim temama.

Želimo da naglasimo, mi smo prva i jedina Fondacija ove namjene u cijeloj BiH a najvjerovatnije i na Zemlji planeti.”

Porodica Zukić i Fondacija “Minelino srce”

Facebook stranice se nalaze na sljedećim linkovima:

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!