Društvo

Svaki četvrti kontrolisani vozač nema zimsku opremu

Svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, a kod svakog osmog vozila je utvrđena tehnička neispravnost, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

U okviru petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, pripadnici MUP-a su kontrolisali ukupno 9.020 motornih vozila, te utvrdili postojanje prekršaja u 5.229 slučajeva.

Od ovog broja, 3.994 prekršaja odnosi se kontrolu posjedovanja zimske opreme, tehničke ispravnosti motornih vozila i zatamljenost stakala, dok se 1.235 prekršaja odnosi na ostale prekršaje u saobraćaju.

Zbog neposjedovanja zimske opreme izdano je 2.159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila 1.127.

Za nepropisno zatamnjene staklene površine na vozilima izdano je 638 prekršajnih naloga.

Iz MUP-a podsjećaju da od 15. novembra do 15. aprila motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, imaju zimske gume.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum četiri milimetra.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i, prema potrebi, takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Izvor
infosrpska.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!