Društvo

Kosovo dobilo oružane snage: Vojnici umarširali u Skupštinu nakon usvajanja zakona (VIDEO)

U Skupštini Kosova usvojena dva nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti. U parlament ušlo i nekoliko budućih “vojnika”.

Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i posljednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno- pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno.

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao “dan D”. Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije u kopnenoj zoni bezbjednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako obezbjeđenje javlja RTS.

Na dnevnom redu plenarne sjednice kosovskog parlamenta danas je samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se mijenja uloga KBS iz bezbjednosnih snaga u kosovske oružane snage.

Ova odluka, koja dolazi poslije godina pokušavanja, podržana je od SAD i Njemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u “stanju uzbune” zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je rijetkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sjednicu na kojoj će se donijeti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sjednici.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. “KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”, navodi se u promeijnjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu od strane Vlade navodilo se samo “integritet…”.

“KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni”, navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premjestiti u prostor Ministarstva za KBS.

Vojnici “umarširali” u Skupštinu nakon formiranja OS Kosova

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Za Zakon o KBS-u sa ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske bezbjednosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”.

Predhodno je usvojen i Zakon o Ministarstvu odbrane, a preostaje još glasanje za Zakon o službi u Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Nakon usvajanja zakona, u kosovsku Skupštinu su umarširali kosovski vojnici.

Izvor
NNN1
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!