Politika

Koha: Haradinajevih 18 poglavlja za Srbiju

Vlada Kosova dostavila je ambasadama Kvinte u Prištini nacrt sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji je predložio premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Taj sporazum predstavljen je kao preduslov napretka u dijalogu Beograda i Prištine, a u njemu se, između ostalog, navodi međusobno priznanje i poštovanje postojećih granica, piše Koha ditore. Po navodima tog dnevnika, prijedlog sporazuma sa 18 poglavlja biće ove nedjelje dostavljen i poslanicima Skupštine Kosova.

U nacrtu su data rješenja za ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga u Briselu, a koji još nisu realizovani.

U prvom poglavlju prijedloga sporazuma se ističe da normalizacija odnosa Kosova i Srbije zahtijeva “sui generis” pristup kao i strukture koje predstavljaju zajedničke interese.

“Strane se slažu da je svaka od njih suverena država. Strane su saglasne da će podržati jedna drugu na unapredjenju njihovih interesa kao članica medjunarodnih i nadnacionalnih organizacija, uključujući i UN u slučaju Kosova”, kaže se u jednom paragrafu prvog poglavlja. Navodi se i da su strane saglasne “da se ne blokiraju ili podstiču druge da blokiraju učlanjenje Republike Kosovo u međunarodne organizacije, uključujući, bez ikakvog ograničenja, EU, Savjet Evrope i OEBS”.

U drugom poglavlju se govori o mjerama koje treba preduzeti u izgradnji međusobnog povjerenja između dva naroda, pa se navodi da to treba ostvariti “putem programa koji promovišu razmjenu u oblasti obrazovanja i vaspitanja mladih, kao i kroz ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava”.

U trećem poglavlju se govori o ekonomskim odnosima i ističe opredjeljenje za ukidanje barijera za slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. “Strane se zalažu za slobodnu trgovinu u skladu sa procesom integracije u EU i u skladu sa relevantnim principima Svjetske trgovinske organizacije koje treba primjeniti na transparentan i nediskriminatorski način”, piše u prijedlogu sporazuma.

Dio poglavlja se odnosi i na stvaranje zajedničkih struktura za rješavanje svih pitanja koje proizilaze iz rata 1998-1999. godine, uključujući i nadoknadu štete, pitanje nestalih osoba, seksualno nasilje i ratne zločine.

Prijedlogom sporazuma je predviđeno i stvaranje Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom za koju se navodi da će biti osnovana u skladu sa Ustavom Kosova, prvim sporazumom o principima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, potpisanim aprila 2013. godine, presudom Ustavnog suda i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Navodi se i da se strane slažu da “nadležni sudovi Kosova mogu da zabrane svaku funkciju ili delatnost Asocijacije opština sa srpskom većinom ako se time dovodi u pitanje ustavni poredak, gaze ljudska prava ili podstiče nacionalna ili verska mržnja”.

Prijedlog dokumenta sadrži i potrebu promjena u zakonskom okviru kako bi se ostvarila rješenja u odgovarajućim političkim sistemima dvaju zemalja. Nacrtom je predviđeno da je za stupanje sporazuma na snagu neophodna ratifikacija u parlamentima dvije zemlje kao i dostavljanje instrumenata ratifikacije u pravnu kancelariju Ujedinjenih nacija u skladu sa članom 102 Povelje UN.

Ostvarivanje sporazuma bi garantovale SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Evropska unija, putem posebnog tijela koje bi nadgledalo njegovu realizaciju.

Izvor
BETA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!